Tariceanu spune ca actiunile DNA pun in pericol „democratia parlamentara”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, sustine intr-o declaratie politica difuzata sambata seara ca nu este de acord cu criticile publice venite dinspre alte autoritati ale statului la adresa institutiei Senatului, precizand ca votul dat de senatori, miercuri, in cazul Sova, nu a obstructionat mersul Justitiei si ca „nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA”.

„In calitate de presedinte al Senatului am obligatia sa apar independenta sa in raport cu celelalte puteri ale statului si sa contribui la refacerea prestigiului acestei institutii. Exprimarea unor critici publice la adresa Senatului venite dinspre presa, retele de socializare, cetatenii care au tot dreptul sa se exprime liber, si chiar dinspre partide politice sunt absolut normale. Nu pot fi insa de acord cu critici publice venite dinspre alte autoritati ale statului sau componente ale acestora. (…) Tin sa subliniez ca, dupa votul de miercuri din Senat, nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA sa finalizeze ancheta si rechizitoriul si sa-l trimita in judecata pe dl. Sova. Senatul nu a incuviintat retinerea si arestarea senatorului Sova, dar nu a obstructionat in niciun fel continuarea urmarii penale pana la finalizarea ei, urmarire care se desfasoara fara restrictii, la fel ca in cazul oricaror cetateni anchetati in libertate”, afirma Tariceanu, potrivit documentului remis sambata Agerpres.

Calin Popescu-Tariceanu a explicat faptul ca, potrivit articolului 72 din Constitutie, deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte.

„Textul constitutional recunoaste astfel dreptul necenzurabil al Camerei parlamentare de a decide cu privire la retinerea si arestarea unui membru al sau, procedura utilizata chiar si in Parlamentul European. Se poate observa ca cele doua autoritati mentionate incearca negarea acestui drept al Parlamentului, prin tentativa impunerii unei solutii exterioare legislativului. Aceasta situatie ar anula principiul independentei puterilor in stat. Or, art. 69 din Constitutie interzice orice mandat imperativ”, mai arata presedintele Senatului.

Tariceanu a mai lasat de inteles ca actiunile DNA ar aduce atingere „democratiei parlamentare”.

Insistenta cu care sunt promovate incercarile de a uzurpa parte din competentele constitutionale ale Senatului are o motivatie care depaseste cadrul luptei anti-coruptie si nu are legatura cu aceasta. Daca Senatul, pe care-l reprezint, ar accepta impunerea de catre alte autoritati ale statului a unor solutii, atunci s-ar crea un precedent extrem de nociv pentru democratia parlamentara. Potential, si mergand pe aceasta logica, am putea asista la extinderea acestei idei la orice vot contrar dorintei unei alte autoritati (de ex., respingerea unei ordonante sau a unei cereri a Presedintelui de reexaminare a unei legi, ar putea fi interpretata ca blocand activitatea Executivului). Parlamentul ar deveni o forma fara fond, golita de atributii, alte autoritati urmand sa decida in locul sau”, mai spune presedintele Senatului.

Calin Popescu-Tariceanu a mai subliniat ca, desi prin votul Senatului nu au fost indeplinite conditiile pentru incuviintarea arestarii preventive a senatorului Dan Sova, „nu poate fi considerat in niciun caz o blocare sau o ingreunare a actului de justitie”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: