Tariceanu sustine ca procurorii DNA „abereaza”: „Acest dosar pleaca de la o serie de premise false, eronate si aberante”

politica

Fostul presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu a declarat, vineri, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, ca i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect, adaugand ca dosarul in care este cercetat „pleaca de la o serie de premise false, eronate si aberante”.

„Am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunostinta calitatea de suspect intr-un dosar in care sunt acuzat de obtinerea unor foloase indirect, de mita. Dar, ceea ce vreau sa precizez este ca tot acest dosar pleaca de la o serie de premise false, eronate si aberante. Si anume: in perioada in care am condus Guvernul Romaniei, Guvernul a emis o serie de hotarari de Guvern care sa favorizeze o anumita companie. Prim-ministrul nu da, asa, din pixul lui hotarari de Guvern cum isi imagineaza poate unii, ele sigur ca parcurg o intreaga procedura administrativa, sunt avizate din punct de vedere legal si, de aici, toata constructia care a fost facuta de procurori este pe o baza falsa”, a declarat Tariceanu, citat de Agerpres.

El a precizat ca a cerut timpul necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii spun ca le-au depus la dosar si va urma procedurile prevazute in cadrul procesului.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a transmis miercuri procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmarire penala incuviintata de presedintele Klaus Iohannis privind inceperea urmaririi penale a lui Calin Popescu-Tariceanu.

„Ministrul Justitiei i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea de urmarire penala formulata de presedintele Romaniei privindu-l pe Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, fost prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Cererea a fost transmisa in temeiul art. 109 alin. 2 teza intai din Constitutia Romaniei, republicata, precum si al art. 12, art. 18 si art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”, informa Ministerul Justitiei.

DNA a cerut luni Parchetului General sesizarea sefului statului pentru inceperea urmaririi penale a lui Popescu-Tariceanu pentru luare de mita, pe vremea cand acesta ocupa functia de prim-ministru.

Potrivit DNA, solicitarea a avut in vedere ca exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca Tariceanu ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007 – 2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 de dolari, constand in plata unor servicii de consultanta.

„In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 de dolari, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, sustin anchetatorii.

Dosarul a fost constituit in 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autoritatilor judiciare austriece, indica DNA.

„La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul Romaniei sa incuviinteze efectuarea urmaririi penale fata de aceeasi persoana (la acea data avand functia de senator), pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale a persoanei respective”, explica procurorii.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane, intre care un om de afaceri trimis in judecata.

„Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus mentionata cu referire la fostul demnitar”, arata DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: