Tariceanu vrea sa fure electoratul lui Dragnea de la PSD. Revine la „statul paralel” si „protocoalele secrete”

politica

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a cerut luni CSM-ului desecretizarea anexelor raportul Inspectiei Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI la DNA. Liderul ALDE i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa prezideze sedinta Consiliului si sa se asigure ca anexele vor fi desecretizate.

”Ca urmare a dezvaluirilor din mass-media privind raportul Inspectiei Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instante de judecata, care ar contine 19 anexe secretizate, CSM trebuie sa actioneze pentru desecretizarea lor de urgenta. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale si imorale sa fie facute publice neintarziat. Romanii au dreptul sa stie cum au functionat institutiile din justitie si felul in care serviciile au influentat activitatea lor”, a scris Calin Popescu Tariceanu pe Facebook.

Calin Popescu Tariceanu ii cere presedintelui CSM, Lia Savonea, sa desecretizeze de urgenta anexele privind protocoalele, inaintea discutarii in plen a raportului Inspectiei Judiciare.

”In consecinta, avand in vedere legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipuleaza ca nu pot fi secretizate documente in scopul ascunderii incalcarilor legii sau limitarii accesului la informatiile de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, presedintele CSM, sa clarifice urgent situatia si sa desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete inainte de discutarea in plen a raportului Inspectiei Judiciare.”, a adaugat presedintele Senatului.

Liderul ALDE a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa prezideze sedinta CSM si sa se asigure ca anexele sunt desecretizate.

”In mod firesc, presedintele Iohannis ar trebui ca, pentru prima data in cinci ani de mandat, sa faca ceva concret pentru independenta reala a Justitiei. Sa participe la sedinta CSM in care se discuta raportul si sa o prezideze, astfel incat sa se asigure ca acele anexe sunt desecretizate. Mai departe, in calitate de presedinte al CSAT, pe langa folosirea acestui rol pentru a face jocurile sale politice, ar trebui sa solicite neintarziat SRI sa faca publice toate informatiile cu privire la protocoalele secrete cu Justitia (modul de lucru, numar de ofiteri implicati, numarul dosarelor din justitie in care au fost folosite, etc)”, a mai spus Tariceanu, citat de Mediafax.

”Klaus Iohannis ar trebui, la fel de firesc, sa decida daca in ultimul an de mandat vrea sa fie macar o data presedintele romanilor si nu doar al ‘baietilor cu ochi albastri’”, a conchis liderul ALDE.

AMR si UNJR au cerut pe 6 iunie, printr-o scrisoare adresata CSM, ”sa intreprinda, de urgenta, toate demersurile avand ca finalitate declasificarea si publicarea celor 19 anexe la Raportul Inspectiei Judiciare privind modalitatea de aplicarea a protocolului de cooperare dintre PICCJ si SRI din 2009“.

Solicitarea asociatiilor profesionale vine dupa ce, la data de 30.05.2019, ca raspuns la cererea acestora de comunicarea a raportului Inspectiei Judiciare si a anexelor la acestea, CSM a comunicat ca “documentele mentionate au forma clasificata cu grad de secretizare “strict secret” de la unitatile emitente (respectiv parchete, S.R.I.)”.

AMR si UNJR au aratat ca demersul lor vine in continuarea eforturilor incepute inca din 2015, prin care au scos la iveala nelegala interferenta serviciilor secrete in procedurile judiciare.

Comentarii: