Tarile G7 vor retine activele rusesti inghetate in valoare de 280 de miliarde de dolari pana cand Moscova va plati despagubiri de razboi Ucrainei

externe

g7, summit

Grupul celor sapte natiuni (G7) s-a angajat la 12 octombrie ca activele rusesti detinute in jurisdictiile lor, estimate pana in prezent la aproximativ 280 de miliarde de dolari, sa ramana inghetate pana cand Moscova va plati despagubiri de razboi Ucrainei, relateaza Kyiv Independent.

„Ne vom continua eforturile pentru a ne asigura ca Rusia plateste pentru reconstructia pe termen lung a Ucrainei”, se arata in declaratia ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din G7.

„De asemenea, vom explora toate caile posibile pentru a ajuta Ucraina, in conformitate cu sistemele noastre juridice si cu dreptul international”, se mai arata in comunicat.

Grupul s-a angajat, de asemenea, sa continue sa aplice sanctiuni pentru a submina capacitatea Rusiei de a duce razboiul sau brutal impotriva Ucrainei si sa contracareze incercarile de a eluda aceste sanctiuni.

„Vom continua sa consolidam coordonarea in monitorizarea tranzactiilor transfrontaliere dintre Rusia si alte tari, vom lua masuri suplimentare indreptate catre sectorul financiar rusesc, dupa cum este necesar, si vom monitoriza indeaproape eficacitatea plafoanelor de pret pentru titeiul rusesc si produsele petroliere”, continua comunicatul.

Declaratia G7 survine in contextul discutiilor in curs de desfasurare in SUA si in Uniunea Europeana cu privire la dezvoltarea procedurilor legale necesare pentru a trimite activele rusesti inghetate in Ucraina pentru a ajuta la finantarea redresarii tarii.

La 12 octombrie, guvernul estonian a aprobat un proiect de lege care, daca va fi adoptat de parlament, va permite transferul activelor rusesti imobilizate catre Ucraina.

Intre timp, Belgia a creat un fond de 1,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) pentru Ucraina, finantat din veniturile fiscale provenite din dobanzile la aceste active inghetate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: