externe

Tarile NATO vor trimite noi sisteme de aparare antiaeriene Patriot in Ucraina. Cine nu are arme va furniza sprijin financiar

Statele NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de aparare antiaeriana suplimentare in Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a spus, vineri, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO a verificat capacitatile existente in sanul Aliantei si exista sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Ma astept asadar in curand la noi anunturi despre sisteme de aparare antiaeriana”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o interventie prin videoconferinta si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„In plus fata de Patriot, exista alte arme pe care aliatii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T si multi altii, care nu au sisteme disponibile, au promis sa furnizeze sprijin financiar pentru a le achizitiona pentru Ucraina”, a adaugat Stoltenberg in fata presei la Bruxelles.

Saptamana trecuta, Germania a promis sa ii livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale. Statele Unite are cele mai multe sisteme Patriot in dotarea fortelor lor armate. In Europa, tari precum Spania si Grecia detin baterii Patriot.

Inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe din tarile G7 desfasurate joi in insula italiana Capri, Jens Stoltenberg a insistat ca Ucraina are o „nevoie urgenta si importanta de aparare antiaeriana suplimentara”.

„Sunt incurajat de angajamentul si hotararea aliatilor NATO de a apara Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevazut pentru sambata in Camera Reprezentantilor a Congresului SUA in legatura cu un pachet de asistenta pentru Kiev in valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, „este de o importanta vitala ca membrii Aliantei sa-si mentina si consolideze sprijinul” pentru Kiev, in contextul in care situatia din teren este „dificila” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraselor si infrastructurii energetice ucrainene.

Conform Der Spiegel, Zelenski a spus ca ar fi necesare 25 de sisteme de rachete antiaeriene Patriot, fiecare cu sase pana la opt lansatoare sau echipamente comparabile, pentru a proteja pe deplin spatiul aerian ucrainean.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Masinaria de razboi a lui Putin incepe sa scartaie: pentru prima oara din 1999, Gazprom a raportat o pierdere neta de aproape 7 miliarde de dolari pe 2023

Gazprom, gigantul energetic controlat de stat din Rusia, a fost pe minus anul trecut pentru…

3 ore ago

Hitler ar fi fost invidios: 83% dintre rusi isi exprima totala incredere ca Vladimir Putin „face treaba buna”

Increderea publicului rus in conducerea presedintelui Vladimir Putin a crescut cu 4 puncte procentuale (p.…

12 minute ago

Viktor Orban anunta ca Ungaria isi va spori cheltuielile militare daca razboiul din Ucraina se va prelungi si in 2025

Ungaria va fi nevoita sa-si sporeasca cheltuielile militare si in anul urmator daca razboiul din…

42 de minute ago

Planeta maimutelor: „bandele de macaci” din Thailanda au luat cu asalt strazile unui oras turistic, distrugand afisele care cer alungarea lor – VIDEO

Intr-un oras thailandez, macacii au devenit o problema politica inflacarata si manifesta atitudini aproape umana,…

4 ore ago

Las-o, ba, ca merge asa: craterul adanc de 15 m de la Slanic ar fi trebuit astupat azi-noapte, dar nu a venit nimeni sa-l astupe

E stare de alerta extrema in orasul Slanic Prahova. Surparea masiva produsa acum o saptamana…

O oră ago