Tarile UE au convenit lansarea treptata a sistemului vamal electronic de intrare/iesire in spatiul comunitar. Ce presupune noul sistem

externe

pasaport

Tarile Uniunii Europene au convenit miercuri sa intre in sfarsit in vigoare Sistemul de intrare/iesire (EES), registrul electronic al UE pentru calatorii de scurta sedere, care a fost amanat in mod repetat din cauza problemelor tehnice si a lipsei de pregatire, relateaza Euronews.

Acordul la care au ajuns ministrii de interne la Bruxelles, deschide calea pentru un inceput al operatiunilor probabil in toamna, desi nu a fost stabilita o data fixa.

Statele membre vor avea acum doua optiuni: sa lanseze noul sistem dintr-o data sau sa-l lanseze in mai multe etape pe o perioada de tranzitie de sase luni. La sfarsitul perioadei de tranzitie, toate inregistrarile la punctele de trecere a frontierei ar trebui sa se faca in cadrul EES.

Polonia, tara care detine in prezent presedintia rotativa a Consiliului UE, va conduce negocierile cu Parlamentul European pentru un acord final asupra legii modificate.

„Octombrie este orizontul nostru”, a declarat miercuri Tomasz Siemoniak, ministrul polonez pentru afaceri interne si administratie.

Sistemul „va oferi serviciilor statelor membre instrumente cu totul noi pentru a controla cine intra si iese din Spatiul Schengen, pentru politistii de frontiera. Aceasta este o chestiune absolut esentiala”, a mai spus el.

EES este o reforma cuprinzatoare care dateaza din 2016 si a fost amanata in mod repetat. Scopul sau principal este de a moderniza controalele la frontierele externe ale UE si de a inlocui stampilarea fizica traditionala a pasapoartelor.

Se va aplica cetatenilor din afara UE care vin in bloc pentru vizite, vacante sau calatorii de afaceri si stau pe o durata totala de pana la 90 de zile intr-o perioada de 180 de zile.

Odata ce sistemul este pus in functiune, vizitatorii vor trebui sa-si furnizeze electronic pasapoartele la sosire, impreuna cu o fotografie a fetei lor si amprentele digitale scanate.

Toate intrarile si iesirile din Spatiul Schengen fara pasapoarte vor fi inregistrate.

Colectarea de date biometrice si partajarea de informatii in timp real sunt menite sa ajute autoritatile sa-i depisteze pe cei care isi depasesc vizele pe termen scurt sau care comit fraude de identitate.

Toate statele membre, cu exceptia Ciprului si Irlandei, si a patru tari asociate Schengen – Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia – vor lua parte la program.

Pasapoartele din Cipru si Irlanda vor continua sa fie stampilate manual.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: