Tarile UE au distrus in ultimele luni peste 200 de milioane de vaccinuri impotriva coronavirusului, ramase nefolosite – valoarea lor totala e de 4 miliarde de euro

externe

Covid, vaccinuri, aruncate, Pfizer

Cel putin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achizitionate de tarile UE in perioada de varf a pandemiei au fost aruncate intre timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, releva o analiza realizata de Politico. Iar aceasta este aproape sigur o subestimare.

De la aprobarea primelor vaccinuri impotriva coronavirusului, la sfarsitul anului 2020, tarile UE au primit in mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoana din Europa). Multe dintre acestea zac acum in depozitele de deseuri de pe continent.

Calculele bazate pe datele disponibile arata ca tarile UE au aruncat in medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populatiei lor. In fruntea clasamentului se afla Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doza pe cap de locuitor, urmata indeaproape de Germania, care a aruncat si cel mai mare volum brut de fiole.

Daca aceasta rata medie de risipa ar fi proiectata in restul UE, aceasta ar insemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse. Nu este usor sa descoperi cate vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv Franta, a doua cea mai populata tara din UE, sunt reticente in a dezvalui amploarea risipei.

Calculele Politico se bazeaza pe cifre din 19 tari europene – 15 care au furnizat cifre directe si patru in care volumele au fost raportate in presa locala. Unele cifre dateaza chiar din aceasta luna; cele mai vechi dateaza din decembrie 2022. Trecerea timpului inseamna ca cifrele primite sunt deja depasite, numarul real de vaccinuri aruncate fiind probabil mult mai mare.

Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind deseurile in luna iunie; la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stateau in depozit. De asemenea, producatorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi sa aiba mai multe sanse de a fi aruncate.

Publicatia americana estimeaza valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza preturilor vaccinurilor raportate in mass-media (acestea nu au fost facute publice). Pentru tarile care au raportat doar numarul total de vaccinuri distruse, fara a le defalca pe tipuri de vaccinuri, s-a folosit un pret mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de tarile care au oferit o defalcare.

Din nou, aceasta cifra este aproape sigur un minim. Dar chiar si 4 miliarde de euro reprezinta o suma considerabila, egala cu un proiect mare de infrastructura sau cu cheltuielile anuale de sanatate ale Croatiei.

Multe dintre vaccinurile in cauza au fost achizitionate in perioada de apogeu a pandemiei, in 2021, cand UE, SUA si Marea Britanie se straduiau sa asigure un numar limitat de doze. In acea perioada de frenezie, UE a incheiat cel mai mare contract de achizitionare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer si BioNTech.

Repercusiunile sunt mai mult decat financiare. Intrebarile legate de modul in care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmaresc pe presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, inca de cand New York Times a relatat ca sefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer in perioada premergatoare incheierii contractului.

Contractul a fost deja renegociat de catre Comisia Europeana sub presiunea tarilor UE care sufera din cauza excesului de vaccinuri. Atat Polonia, cat si Ungaria au incetat sa mai accepte vaccinuri si sunt date in judecata de Pfizer pentru neplata acestora. In Romania, procurorii au ridicat imunitatea fostului prim-ministru si a doi fosti ministri ai sanatatii, sustinand ca achizitiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro.

Intre timp, vaccinurile vor continua sa vina, contractul revizuit cu Pfizer obligand tarile europene sa cumpere vaccinuri cel putin pana in 2027.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: