Tarziu, reactie ceausista fata de acuzatiile serviciilor din Ucraina: „Amestec grosolan in treburile interne ale Romaniei”. Nu neaga informatiile

politica

Presedintele Consiliului National de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Tarziu, a sustinuta ca acuzatiile din Ucraina legate de partidul sau reprezinta un „amestec grosolan in treburile interne ale Romaniei”.

„Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului sau de spionaj militar GUR, se amesteca grosolan in treburile interne ale Romaniei, in campania electorala in curs. Totodata, Kievul urmareste si intimidarea romanilor din Ucraina, precum si intimidarea Patriarhiei Romane”, sustine Tarziu intr-un comunicat AUR.

Citeste si: Kyiv Post: „Surse din serviciile secrete militare avertizeaza asupra potentialelor provocari anti-ucrainene ale partidului roman pro-rus AUR”

Publicatia ucraineana kyivpost.com a publicat o analiza, citand surse din Directia Principala de Informatii (HUR) a Ministerului Apararii de la Kiev, confrom careia partidul lui George Simion, AUR, prezentat ca „partid romanesc pro-rus”, ar putea lansa in curand „o serie de provocari informationale anti-ucrainene” legate de „opresiunea” la care ar fi supusi romanii din Ucraina.

„O campanie similara ar urma sa fie derulata de reprezentantii partidului bulgar ‘Renasterea’ in regiunea Odessa, vizand satele locuite in principal de etnici bulgari, serviciile secrete ucrainene apreciind ca sincronizarea acestor operatiuni speciale sugereaza o posibila coordonare de catre Kremlin”, scrie Kyiv Post.

„Partidul romanesc pro-rus ‘Alianta pentru Uniunea Romanilor’ (AUR) ar putea lansa in curand o serie de provocari informationale anti-ucrainene”, potrivit unor surse din Directia Principala de Informatii ( HUR ) a Ministerului Apararii, care au vorbit cu jurnalistii de la Kyiv Post.

Aceste surse indica faptul ca scopul unei astfel de campanii de dezinformare este acela de a prezenta „opresiunea” la care ar fi supusi romanii din Ucraina. Sursele mentioneaza ca oficiali AUR realizeaza in prezent interviuri cu preotii din satele din regiunile Cernauti, Zakarpattia si Odessa, unde se afla un numar semnificativ de etnici romani, in cadrul pregatirilor pentru operatiunea de propaganda.

In plus, propagandistii discuta cu familiile barbatilor care servesc in prezent in Fortele de Aparare ale Ucrainei, relateaza kyivpost.com. „Aceasta operatiune face parte din peisajul politic intern al Romaniei, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial, ramas anonim, din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu Kyiv Post.

El a adaugat ca acest lucru ar putea duce la escaladarea situatiei, cu blocaje de tranzit si incitare la proteste. Potrivit unor surse, o campanie similara de informare este derulata de reprezentantii partidului bulgar „Renasterea” in regiunea Odessa, vizand satele locuite in principal de etnici bulgari, scrie kyivpost.com.

Posibila coordonare de la Kremlin

O sursa din cadrul serviciilor secrete ucrainene considera ca sincronizarea acestor operatiuni speciale sugereaza o posibila coordonare de catre Kremlin, menita sa complice situatia geopolitica a Ucrainei.

Kyivpost.com, noteaza si ca anul trecut, Financial Times (FT) a relatat ca partidul de extrema dreapta AUR, acum principala forta de opozitie a tarii, a castigat popularitate in Romania. FT a remarcat ca AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene in crestere si propaganda de dezinformare pentru a-si creste sprijinul alegatorilor la aproximativ 20% dupa alegerile din 2019.

„Candva un partid iredentist marginal care a defaimat minoritatea etnica maghiara, AUR a schimbat treapta de viteza si s-a concentrat asupra Ucrainei, declarand ca razboiul ‘nu este al nostru’ si indemnand guvernul sa nu mai ajute Kievul”, afirma Financial Times.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin Romania si este impotriva furnizarii continue de arme de catre Bucuresti catre Kiev, precum si gazduirii pilotilor ucraineni pentru antrenamente cu avionul de lupta F-16, a mai notat kyivpost.com.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: