Taxa de solidaritate, un scandal inventat de Dragnea si Tariceanu pentru a acoperi ceva mult mai grav: „5,2 milioane de oameni au fost trasi pe sfoara la modul grosolan”

analize

Jurnalistul Dan Tapalaga afirma, intr-un editorial publicat pe hotnews.ro, ca scandalul privind taxa de solidaritate a fost creat si intretinut de PSD pentru a abate atentia de la doua decizii care afecteaza tocmai electoratul acestui partid: ingroparea legii pensiilor si a impozitului zero pentru salariile mai mici de 2000 de lei.

„In ziua in care Liviu Dragnea a ingropat legea pensiilor si impozitul zero pentru salariile mai mici de 2000 de lei a izbucnit concomitent scandalul taxei de solidaritate. Nu stiu daca a fost o coincidenta sau un plan bine gandit, habar n-am, insa cu totii putem constata cateva efecte simple. Se vorbeste azi mai mult despre taxa de solidaritate decat despre pacalirea pensionarilor. Or, taxa de solidaritate afecteaza in mod direct angajatorii, un public care in procente semnificative nu voteaza oricum cu PSD.

In schimb, au avut grija ca publicul lor, pensionarii si cei cu venituri mici, sa fie perfect ecranat mediatic. Cu putine exceptii, mai toti au sarit pe taxa de solidaritate, in loc sa loveasca in plin PSD-ul ca a renuntat la o masura care afeteaza milioane de oameni. Am realizat abia joi seara ca lui Dragnea si Tariceanu le convine de minune sa bata campii toata tara despre noua taxa”, scrie Tapalaga.

„Ei nu pierd nimic din afacerea asta, dimpotriva, scapa basma curata de un subiect foarte incomod – trantirea modificarilor la legea pensiilor – si ofera publicului o guma de mestecat: taxa de solidaritate. Ba mai mult, arata alegatorilor PSD – pensionarii si cei cu venituri mici – cat de mult le poarta grija, dar cum opozitia de dreapta si presa ostila se opun ideei de solidaritate. Capitalisti verosi, propaganda mincionasa. Nu vrem mai multi bani pentru pensionari la buget, dar astia refuza.

(…) Guvernul si PSD au ridicat in ultimele noua luni un orizont de asteptare urias, vorbind in fiecare luna despre faptul ca legea pensiilor va fi modificata cel tarziu in octombrie 2017. Au scris asta negru pe alb si in programul de guvernare, ministrul muncii Olguta Vasilescu s-a lansat intr-o campanie personala la televiziuni anuntand zilnic cum din toamna se va pogori laptele si mierea peste pensionari.

Altfel spus, aproape 5,2 milioane de oameni au fost trasi pe sfoara la modul grosolan, fara ca Dragnea, Vasilescu si PSD sa plateasca pretul politic corect pentru marea inselatorie electorala”, mai spune Tapalaga.

Surse guvernamentale citate de Digi24 anunta ca Mihai Tudose este foarte nemultumit de taxa de solidaritate anuntata de ministrul Finatelor, Ionut Misa, intr-un interviu la Antena 3.

Digi24 a aflat ca premierul Mihai Tudose nu e deloc incantat de anuntul despre noua taxa facut de Ionut Misa, care n-ar fi la prima problema de comunicare. Surse apropiate Guvernului spun ca Tudose a avut o discutie cu ministrul Misa, iar seful Guvernului l-a mustrat pe Ministrul de Finante pentru declaratiile referitoare la taxa de solidaritate.

Premierul si ministrul de Finante s-au intalnit, joi, iar discutia nu a fost nici pe departe una amicala, mai spune Digi24. Se pare ca in ziua precedenta, la Guvern, cei doi au vorbit despre ce urmeaza sa se anunte pentru perioada urmatoare, iar taxa de 2% nu a fost printre subiectele discutate.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara, la Antena 3, ca din 2018 angajatorii vor plati o taxa de solidaritate de 2% din fondul de salarii. „Este o taxa reglementata si printr-o directiva europeana, pe care o plateste angajatorul la fondul de salarii. Este o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa (…) O plateste angajatorul la fondul de salarii, sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat”, a spus Ionut Misa.

Oficialul a insistat ca aceasta taxa „se aplica la fondul de salarii, care nu poate fi eliminata sau comasata cu alte categorii de contributii”.

Iar joi, la un eveniment pe teme de Sanatate, a explicat ca taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se doreste asigurarea angajatului in cazul in care firma a intrat in insolventa. 90% din acest procent va merge insa la bugetul de stat.

„E vorba de o contributie de solidaritate sociala, nu e taxa noua. In baza legii 200 din anul 2006 exista un fond de sprijinire a salariatilor pentru care angajatorul nu plateste contributii. Exista, de asemenea, o directiva europeana, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementeaza instituirea unui fond pentru toti angajatii pentru companiile la care au lucrat si au intrat in insolventa. Se doreste asigurarea angajatului in situatia in care angajatorul nu i-a platit contributiile si intra in insolventa”, a declarat ministrul Finantelor.

Ministrul sustine ca poate fi stabilita orice valoare, iar directiva europeana nu prevede un procent fix.

„Acest 2% nu inseamna integral fondul de salarii. O parte se va continua ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat sa fie acoperite financiar pentru partea de sanatate si pentru asigurari sociale. Din 2 % ,90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinatii in functie de solutiile bugetare, si 10 % catre sprijinirea tuturor salariatilor care se pot confrunta cu o situatie in care angajatorul intra in insolventa si nu le achita obligatiile angajatilor, fiindu-i afectata pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat si va avea ca destinatia plata catre anumite obligatii sociale”, spune Misa.

Masura ar urma sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2018, fiind in circuitul de avizare, urmand a fi postata pe site in perioada urmatoare, a explicat Misa, precizand ca toate tarile din UE aplica acest procent.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: