“Taxati-ma acum”: super-bogatii cer guvernelor sa introduca impozite pe marile averi

externe

Mai mult de 200 de membri ai elitei super-bogatilor fac apel la guvernele din intreaga lume sa „ne impoziteze pe noi, ultra-bogatii, acum” pentru a ajuta miliardele de oameni care se lupta cu diverse crize, scrie The Guardian.

Grupul de 205 milionari si miliardari, printre care se numara mostenitoarea Disney, Abigail Disney si actorul din The Hulk, Mark Ruffalo, a cerut miercuri liderilor mondiali si directorilor de afaceri reuniti la Davos pentru Forumul Economic Mondial (WEF) sa introduca urgent taxe pe avere pentru a ajuta la combaterea „inegalitatii extreme”.

„Lipsa actuala de actiune este grav ingrijoratoare. O intalnire a ‘elitei globale’ la Davos pentru a discuta despre ‘cooperarea intr-o lume fragmentata’ este inutila daca nu se contesta cauza principala a divizarii”, au declarat ei intr-o scrisoare deschisa publicata miercuri. „Apararea democratiei si construirea cooperarii necesita actiuni pentru a construi economii mai echitabile chiar acum – nu este o problema care poate fi lasata pentru a fi rezolvata de copiii nostri.”

„Acum este momentul sa abordam problema bogatiei extreme; acum este momentul sa ii taxam pe cei ultra-bogati.”

In scrisoarea intitulata „Costul bogatiei extreme”, milionarii, din 13 tari, au declarat: „Istoria ultimelor cinci decenii este o poveste a bogatiei care curge doar in sus. In ultimii ani, aceasta tendinta s-a accelerat foarte mult… Solutia este clara pentru toata lumea. Voi, reprezentantii nostri globali, trebuie sa ne impozitati pe noi, cei ultra-bogati, si trebuie sa incepeti acum.”

Semnatarii super-bogati, care se autointituleaza „milionari patrioti”, au avertizat ca lipsa de actiune ar putea duce la o catastrofa. „Nu exista decat un anumit nivel de stres pe care o societate il poate suporta. Costul actiunii este mult mai mic decat costul inactiunii – este timpul sa ne apucam de treaba.”

Aceasta declaratie vine in contextul in care noi cercetari arata ca aproape doua treimi din noua bogatie acumulata de la inceputul pandemiei a revenit celor mai bogati 1%. Organizatia caritabila pentru dezvoltare Oxfam a constatat ca cei mai bogati au incasat 26 de miliarde de dolari  in pandemie pana la sfarsitul anului 2021. Acest lucru a reprezentat 63% din totalul noii averi, restul revenind celor 99% din populatie.

Oxfam a declarat ca, pentru prima data intr-un sfert de secol, cresterea bogatiei extreme a fost insotita de o crestere a saraciei extreme si a cerut ca noi taxe sa fie percepute de la cei foarte bogati.

Oxfam a declarat ca o taxa de pana la 5% pe multimilionarii si miliardarii lumii ar putea strange 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din saracie si pentru a finanta un plan global de eradicare a foametei.

Marlene Engelhorn, o mostenitoare multimilionara, co-fondatoare a grupului de campanie taxmenow (“taxeaza-ma acum”) si semnatara a scrisorii, a declarat „Intreaga lume – economisti si milionari deopotriva – poate vedea solutia care ne sta tuturor in fata: trebuie sa ii impozitam pe cei super-bogati. Daca ne pasa de siguranta democratiei, de comunitatile noastre si de planeta noastra, trebuie sa facem acest lucru. Si totusi, factorii nostri de decizie fie nu au curajul, fie nu simt nevoia sa asculte toate aceste voci. Se pune intrebarea: ‘Ce sau cine ii opreste?’”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: