Taximetristii protesteaza astazi in Piata Constitutiei, solicitand modificarea legislatiei care reglementeaza transportul alternativ

news

protest, taximetristi, Piata Constitutiei, Uber, Bolt

Taximetristii, membri ai Asociatiei Nationale a Patronatului Operatorilor de Transport in Regim de Taxi, (ANPOTRT), protesteaza luni in Piata Constitutiei, solicitand emiterea, in regim de urgenta, a unei Ordonante de modificare a legii 204/2019(OG49/2019), pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto.

Luni, protestul se va desfasura intre orele 7:00-9:00 si vor participa peste 600 de taxiuri, atat din Bucuresti, cat si din tara.

Conform unui comunicat al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, citat de Agerpres, actiunea are ca scop atragerea atentiei Guvernului Romaniei, privind multiplele solicitari depuse in ultimele sapte luni, in incercarea de a modifica Legea 204/2019(OG49/2019), care reglementeaza transportul alternativ.

Principalele revendicari ale taximetristilor vizeaza: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, avand ca rezultat protejarea calitatii vietii si aerului, aglomerarii traficului si poluarea din marile orase, cat si asigurarea unei predictibilitati economice pe acest segment de piata; eliminarea posibilitatii de emitere a copiei conforme pentru auto detinute de operatori cu contract de comodat sau inchiriere si ridicarea pragului de autorizare la vechimea masinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantarii, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la r lame, pe autoturismele arondate la platformele digitale si aplicarea de ecusoane pe portierele spate care sa contina datele de identificare ale operatorului; eliminarea „tarifului dinamic” potrivit recomandarilor de la Consiliul Concurentei cu privire la practicile inselatoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor si comisioanelor printr-o entitate fiscala inregistrata la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic pana la intrarea in legalitate.

„Precizam de la inceput ca acest protest nu este organizat pentru a pune presiune pe factorii decizionali, avem increderea si argumentele ca propunerile noastre de modificare a
legislatiei, in speta OG49/2019 (Legea 204/2019), se vor concretiza intr-o ordonanta de urgenta pentru modificarea acesteia. Guvernul este obligat sa asigure, prin politicile aplicate, un climat concurential corect pentru toti jucatorii de pe aceeasi piata. Este evident faptul ca OG49/2019 are nevoie de ajustari tocmai pentru a asigura acest aspect. Avand in vedere aceste aspecte solicitam Primului Ministru, Domnul Marcel Ciolacu, o intalnire de urgenta, asa cum public si-a exprimat disponibilitatea”, au declarat reprezentantii ANPOTRT.

Sursa citata precizeaza ca a fost emis un Protocol de catre Primaria Municipiului Bucuresti pentru organizarea si desfasurarea adunarii publice in zilele de 26, 27 si 28 februarie 2024, potrivit caruia protestul va avea loc in Piata Constitutiei, parcarea publica, cu afluirea participantilor intre orele 7:00-9:00, si cu participarea a maximum 800 de autovehicule inscriptionate TAXI. Pentru data de 27 si 28, protestul a fost aprobat in aceeasi locatie, cu participarea a maximum 1.800 de autovehicule inscriptionate TAXI.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: