Te gandesti sa MUNCESTI in Germania? Cum este influentata piata muncii de sosirea REFUGIATILOR

externe

Tot mai multi imigranti iau calea sectorului negru al economiei europene. Din moment ce isi gasesc foarte greu un loc de munca, multi candidati la castigarea unui ban aleg sa intre in zonele gri si neagra ale economiei, atrag atentia expertii.

Ce se intampla cu piata muncii, cand un milion de imigranti vin in Germania? Aceasta intrebare este de mult pe buzele multor oameni, dar pana acum o solutie nu exista. Toate prognozele se prabusesc pentru ca nu exista date certe despre refugiati: ce calificari au, ce pot lucra, sunt analfabeti sau nu?

Exista doar slabe presupuneri despre ce s-ar intampla pe piata muncii din cauza afluxului refugiatilor. Tendintele se oberva clar in Turcia care, pana acum, a preluat 2,2 milioane de refugiati sirieni, noteaza Deutsche Welle.

Un expert de la Banca Nationala a Turciei a facut o mica cercetare despre cum afecteaza piata muncii interne venirea unui numar atat de mare de imigranti. Concluzia lui: refugiatii reprezinta, intr-adevar, o amenintare pentru locurile de munca ale localnicilor, insa, cu preponderenta, amenintarea este valabila pentru piata neagra a muncii.

Aceste date sunt confirmate si de experti. La intalnirea anuala de la San Francisco a cremei economistilor din lume au fost elaborate cateva tendinte. Doua dintre ele spun ca refugiatii reprezinta o concurenta pentru cei care muncesc la negru, dar, in acelasi timp, pot duce la netezirea prapastiei intre veniturile castigate de barbati si cele castigate de femei.

In Germania, de pilda, femeile castiga in medie cu 20 la suta mai putin decat barbatii. Aceasta diferenta poate fi explicata, pana la un anumit punct, prin aceea ca femeile isi aleg locuri de munca in medii cu salarii mai mici. Dar chiar si pe pozitii similare cu un barbat, se pastreaza o diferenta de 7 procente intre sexe.

Femeile aleg locuri de munca cu ore de lucru nereglementate prin lege, din cauza indatoririlor gospodaresti. Afluxul de mana de lucru ieftina va schimba raportul cumva. Tot mai multe gospodarii vor angaja menajere si oameni zilieri sau bone, iar femeilor le va ramane mai mult timp pentru perfectionare profesionala. Acestea se vor uita tot mai des catre locuri de munca mai bine platite, in care se fac ore suplimentare, de pilda, in zone cum ar fi avocatura sau consultanta financiara. In acest fel, se pot estompa cam doua treimi din diferentele salariale actuale.

Totodata, refugiatii influenteaza si piata chiriilor. In regiunile cu multi imigranti, chiriile au crescut cu 5,5 procente, arata studiul din Turcia citat mai sus. Dar nu pentru ca refugiatii inchiriaza case, ci pentru ca a crescut cererea de case pentru inchiriat in zonele in care nu se gasesc refugiati in apropiere. Iar asta creste preturile. In acelasi timp, unele produse se ieftinesc. Mana ieftina de lucru, din ce in ce mai multa pe piata neagra, scade costurile cu munca ale angajatorilor.

O cercetare recenta arata ca in Germania 400.000 de refugiati ar fi dispusi sa lucreze pe piata neagra, daca li s-ar da ocazia. Introducerea salariului minim in Germania, de 8,50 euro pe ora, a determinat cresterea sectorului negru al muncii cu 1,5 miliarde euro, dupa cum arata datele statistice. Afluxul mare de imigranti va creste si mai mult piata neagra. „Spre deosebire de ceilalti oameni care muncesc la negru, refugiatii sunt dispusi sa munceasca si pentru doar 5 euro pe ora sa mai putin”, spune un expert local.

Un studiu al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca arata ca refugiatii prefera sa faca munca necalificata pentru o suma de aproximativ 1500 euro lunar, in loc sa urmeze cursuri de calificare. Acest lucru duce la intarirea concurentei pe segmentul cel mai slab platit. Ciudat, economia germana castiga de pe urma acestor refugiati care muncesc la negru. „80 la suta dintre acesti oameni fug repede la magazine cand isi iau salariul, sa isi cumpere haine groase de iarna si alte stocuri”, spune expertul german citat mai sus.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: