Tehnici disperate. Rusia foloseste masive perdele de fum pentru a evita atacul dronelor ucrainene – Video

externe

perdea de fum

Fortele rusesti ar fi produs cea mai mare perdea de fum de pana acum in razboi pentru a se ascunde de dronele ucrainene. Lansata in vestul regiunii Luhansk, aceasta veche tactica de lupta ajuta, de asemenea, la ascunderea pieselor de artilerie, relateaza Interesting Engineering.

Perdeaua de fum, dezvaluita de canale rusesti pe Telegram, a fost lansata pentru a masca avansurile rusesti in Bilohorivka.

Potrivit canalelor rusesti, chimistii din Grupul de Forte Sudice al Rusiei sprijina activ actiunile ofensive ale unitatilor de asalt. De data aceasta, camuflajul a impiedicat fortele armate ucrainene sa detecteze din aer miscarile fortelor ruse.

Vehicule rusesti specializate pot fi vazute desfasurand dare de fum alb. Aceste dare se combina in cele din urma pentru a forma o patura mai mare de fum, ascunzand efectiv vehiculele. Tactica a functionat, iar „ca urmare, unitatile noastre au reusit sa ocupe mai multe pozitii inamice in apropierea zonei populate”, sustin canalele rusesti.

Lansarea de fum pentru a ascunde manevrele militare este o tactica fara varsta, despre care se crede ca a fost dezvoltata cu mii de ani in urma. Prima utilizare documentata a fost in jurul anului 2.000 i.Hr. in timpul unor batalii din India.

In prezent, este o tactica comuna folosita de fortele navale si terestre. Cele mai multe vehicule blindate de lupta si tancuri moderne au o forma de tehnologie de ecran de fum montata pe corpul vehiculului.

Fumul poate fi desfasurat cu ajutorul unor generatoare construite special sau al unor munitii specializate, cum ar fi grenade sau obuze.

Rusia a fost vazuta folosind fumigene in ultima vreme, in special in eforturile sale de a proteja podul Kerci. Ucraina a atacat podul de doua ori, o data in octombrie 2022 si din nou in iulie 2023.

Potrivit The War Zone, generatoarele de fum ar putea fi  vehiculele TDA-3 ale Rusiei. Acestea sunt sisteme fixe montate pe camioane cu tractiune 6×6. Spre deosebire de predecesorul sau, TDA-2, aceasta masina mai noua necesita doar o echipa de doua persoane pentru a fi operata.

Nu este neobisnuit ca rusii sa foloseasca perdele fumigene pentru a evita detectarea de catre dronele First Person View (FPV).

De exemplu, MT-LB-urile rusesti au fost vazute anterior desfasurand o perdea de fum pentru a contracara un atac al unei drone FPV ucrainene.

Ucraina a folosit, de asemenea, fumigene in tacticile sale pe campul de lupta, inclusiv canistrele care au fost distribuite din vehiculele de lupta Bradley donate de SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: