Temeri crescande in Germania: NAZISTII s-au infiltrat in centrele de refugiati

news

Pe fondul temerilor potrivit carora in Germania prinde din nou putere extremismul de dreapta, televiziunea de stat a realizat un documentar in care a aratat cum adepti declarati ai neonazismului lucreaza in centrele care gazduiesc refugiati.

800.000 de refugiati urmeaza sa ajunga pana la sfarsitul anului in Germania. ZDF, televiziunea de stat a nemtilor, sustine ca neonazisti si simpatizanti ai unor grupari extremiste de dreapta s-au infiltrat in centrele de refugiati, expunandu-i pe acestia la abuzuri.

Totul a iesit la lumina dupa ce mai multi extremisti au postat on-line fotografii care demonstrau faptul ca lucreaza ca agenti de paza sau ca manageri ai unor hosteluri din Germania. In documentarul ZDF, apare unul dintre membrii cunoscuti ai gruparii neo-naziste Sturm 18 si care lucreaza ca agent de paza la un centru de refugiati din orasul Heidelberg.

Un alt caz prezentat este cel al unui agent de securitate de la un centru de refugiati din Heidenau, care a facut propaganda pe internet pentru partidul de extrema dreapta NPD, cunoscut pentru faptul ca incita la ura rasiala. El a scris ca au sosit „azilantii cersetori”. Imaginile difuzate de ZDF il arata pe agentul de securitate luand parte la un miting xenofob anti-refugiati care a fost organizat nu demult la Heidenau.

Documentarul mai vorbeste si despre un al treilea caz, al unui barbat din Freital, regiunea Dresda, care a luat si el parte la o serie de demonstratii impotriva refugiatilor si care a fost concediat la la postul pe care il ocupa la principalul hostel din oras care caza refugiati, dupa ce proprietarii au aflat ca este simpatizant al miscarilor de extrema dreapta.

Ancheta ZDF a denuntat fenomenul, insa nu l-a catalogat drept o infiltrare organizata a unor grupuri de extrema dreapta. Jurnalistii, dar si analistii au atras atentia asupra faptului ca agentii de securitate ar trebui sa fie mai atent selectionati, intrucat in multe cazuri a fost sesizata apartenenta lor la miscari extremiste.

O ancheta a Biroului pentru Protectia Constitutiei din Brandenburg a scos la iveala faptul ca multi extremisti lucrau ca agenti de paza.

„Avem aproximativ 1.100 de extremisi de dreapta inregistrati in Brandenburg. Unul din 10 lucreaza in sectorul de securitate”, a declarat un purtatorul de cuvant al ZDF.

Constatarile vor alimenta temerile cu privire la inflorirea extremismului de dreapta odata cu sosirea refugiatilor. 20.000 de oameni au iesit pe strazile din Dresda in aceasta saptamana, in cea mai mare demonstratie anti-imigratie din ultimele luni.

Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel a calificat miscarea anti-islam Pegida drept „o miscare populista de dreapta”, sustinand ca este „un rezervor al xenofobiei rasiste”, scrie telegraph.co.uk.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: