Temperaturile din Pakistan au depasit 52 C

externe

Temperaturile au depasit 52 de grade Celsius in provincia pakistaneza Sindh, cea mai ridicata valoare de pana acum din aceasta vara, a anuntat luni biroul de meteorologie, potrivit Reuters.

Temperaturile extreme din intreaga Asia din ultima luna s-au inrautatit cel mai probabil ca urmare a schimbarilor climatice provocate de oameni, a spus o echipa internationala de oameni de stiinta.

In Mohenjo Daro, un oras din Sindh, cunoscut pentru siturile arheologice care dateaza din timpul civilizatiei Vaii Indusului, din 2500 i.Hr., temperaturile au crescut cu pana la 52,2 C in ultimele 24 de ore, a declarat Shahid Abbas, un inalt oficial al Departamentului Meteorologic din Pakistan.

Valoarea este cea mai mare din vara de pana acum si s-a apropiat de maximele record ale orasului si ale tarii de 53,5 C si, respectiv, 54 C.

Mohenjo Daro este un oras mic care se confrunta cu veri extrem de calde si ierni blande si precipitatii scazute, dar pietele sale, brutariile, ceainariile, atelierele de reparatii electronice si vanzatori de fructe si legume, au de obicei multi clienti. Dar, odata cu valul de caldura actual, magazinele nu vad aproape nicio miscare.

„Pakistanul este a cincea cea mai vulnerabila tara la impactul schimbarilor climatice. Am asistat la ploi peste normal, la inundatii”, a declarat Rubina Khursheed Alam, coordonatorul premierului pentru clima, la o conferinta de presa, adaugand ca guvernul deruleaza campanii de constientizare din cauza valurilor de caldura.

Cea mai mare temperatura inregistrata in Pakistan a fost in 2017, cand temperaturile au urcat la 54 C in orasul Turbat din provincia Balochistan. A fost a doua cea mai ridicata temperatura din Asia si a patra cea mai ridicata din lume, a declarat Sardar Sarfaraz, meteorolog sef la Departamentul de Meteorologie.

Valul de caldura se va domoli in Mohenjo Daro si in zonele invecinate, dar se asteapta ca va lovi si alte zone din Sindh, inclusiv capitala, Karachi – cel mai mare oras al Pakistanului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: