Conflicte intre politisti si refugiati si in Croatia. Sunt NERVOSI ca nu li se pun trenuri la dispozitie

news

Intre 4.000 si 5.000 de migranti se aflau joi in gara feroviara din Tovarnik, oras croat situat in apropiere de frontiera cu Serbia, in speranta de a se putea imbarca in trenurile care sa-i transporte la Zagreb, capitala tarii, de unde sa-si poata continua calatoria spre Europa Occidentala, a indicat un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat pentru Refugiati (UNHCR), Jan Kapic, citat de AFP.

Potrivit The Guardian, care citeaza Associated Press, imigrantii sunt tot mai nervosi, cerand sa li se puna trenuri la dispozitie. Ultimul tren plecase in urma cu 12 ore, iar autobuzele cu refugiati din Serbia continua sa soseasca. Au existat si conflicte cu fortele de ordine, care au impiedicat un grup de 500 de refugiati sa plece pe jos spre Zagreb.

croatia2

Mai multi voluntari ai Crusii Rosii s-au deplasat la Tovarnik, distribuind hrana, cu prioritate sutelor de copii si bebelusi. Totodata, migrantii urmeaza sa primeasca asistenta medicala si li se vor pune la dispozitie toalete, a precizat Kapic. ‘Este foarte greu de spus daca aici va fi o tabara de tranzit. Guvernul croat este cel care trebuie sa vada cum va gestiona situatia’, a adaugat el.

Potrivit acestuia, migrantii sosesc la gara direct dupa ce trec granita, fara a mai merge la sectia de politie pentru a se inregistra. Politia ar fi oricum complet coplesita de numarul mare de sosiri, subliniaza reprezentantul UNHCR.

Premierul croat Ranko Ostojic a precizat ca tara sa le ofera migrantilor o calatorie sigura pana la centrele de primire din jurul capitalei, Zagreb, dar a precizat ca persoanele care nu solicita azil vor fi considerate imigranti ilegali.

El a mentionat ca 6.500 de persoane au intrat in Croatia in ultimele 24 de ore.

”Croatia nu va putea primi mai multi oameni”, a declarat presei Ostojic, in Tovarnik, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, forte de ordine croate au fost desfasurate in jurul unui hotel, situat in suburbiile Zagrebului, unde sunt gazduiti sute de migranti. Unii dintre acestia strigau ”Libertate! Libertate!”, dupa cum au aratat imaginile televizate, in timp ce altii aruncau suluri de hartie igienica de la balcoanele si ferestrele hotelului.

Migrantii au inceput sa vina in numar mare in Croatia in ultimele 24 de ore, dupa ce Ungaria si-a sigilat frontiera, principala poarta de intrare in Uniunea Europeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: