Tensiuni explozive intre Serbia si Kosovo, focuri de arma si alarme de raid aerien: „Urmeaza ore provocatoare si problematice”

externe

Politia din Kosovo a anuntat duminica noapte ca a inchis doua puncte de trecere a frontierei in nordul instabil al tarii, dupa ce sarbii din zona au blocat drumurile si au tras focuri de arma asupra politiei in semn de protest fata de un ordin de schimbare a placutelor de inmatriculare ale masinilor sarbe cu cele kosovare in termen de doua luni.

La 14 ani de la declararea independentei Kosovo fata de Serbia, aproximativ 50.000 de sarbi care traiesc in nordul tarii folosesc placute de inmatriculare si documente emise de autoritatile sarbe, refuzand sa recunoasca institutiile din capitala Pristina. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de tari, dar nu si de Serbia sau Rusia, subliniaza Reuters.

Guvernul premierului kosovar Albin Kurti a anuntat ca va acorda sarbilor o perioada de tranzitie de 60 de zile, incepand cu 1 august, pentru a obtine placute de inmatriculare kosovare, la un an dupa ce a renuntat la incercarea de a le impune din cauza unor proteste similare.

De asemenea, guvernul a decis ca, incepand cu 1 august, toti cetatenii din Serbia care viziteaza Kosovo vor trebui sa obtina un document suplimentar la frontiera pentru a li se acorda permisiunea de a intra.

O regula similara este aplicata de autoritatile de la Belgrad kosovarilor care viziteaza Serbia.

Protestatarii au parcat camioane pline cu pietris si alte utilaje grele pe drumurile care duc la cele doua puncte de trecere a frontierei, Jarinje si Bernjak, intr-un teritoriu in care sarbii sunt majoritari.

In consecinta, politia kosovara a declarat ca a fost nevoita sa inchida punctele de trecere a frontierei. „Facem apel la toti cetatenii sa foloseasca alte puncte de trecere a frontierei”, a precizat politia pe pagina sa de Facebook.

Politia a precizat ca s-au tras focuri de arma „in directia unitatilor de politie, dar din fericire nimeni nu a fost ranit”.

De asemenea, a precizat ca protestatarii furiosi au batut mai multi albanezi care treceau pe drumurile blocate si ca unele masini au fost atacate.

Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore in micul oras Mitrovica de Nord, locuit in principal de sarbi. In urma cu un an, dupa ce sarbii locali au blocat aceleasi drumuri din cauza placutelor de inmatriculare, guvernul din Kosovo a desfasurat forte speciale de politie, iar Belgradul a zburat cu avioane de vanatoare in apropierea granitei.

Premierul kosovar l-a acuzat duminica pe presedintele Serbiei de cresterea tensiunii, denuntand „frica” si amenintarile planificate in Serbia vecina.

„Eliberarea noastra de documente de intrare si iesire la punctele de trecere a frontierei sarbe (in baza unei noi legi) nu a inceput inca, (dar) structurile ilegale sarbesti din nord au inceput cu blocaje rutiere si focuri de arma”, a scris Albin Kurti pe retelele de socializare.

„Aceste actiuni agresive care au loc astazi au fost planificate si provocate”, a adaugat Albin.

Kurti a mai spus ca ar putea urma zile dificile.

„Orele din zilele si saptamanile urmatoare pot fi provocatoare si problematice. Ne confruntam cu sovinismul national sarb pe care il cunoastem bine”, a declarat Kurti.

Nu exista informatii oficiale ca cineva ar fi fost ranit, a precizat politia kosovara intr-un comunicat. „Facem apel la toti cetatenii si la mass-media sa nu se lase pacaliti de stirile false care tind sa destabilizeze situatia si sa creeze panica”, a adaugat aceasta.

Ministerul sarb al Apararii a emis o declaratie in care sustine ca guvernul kosovar raspandeste o mare cantitate de dezinformare, inclusiv prin intermediul unor conturi false pe retelele de socializare.

Acesta a adaugat ca armata sarba nu a intrat „in niciun fel pe teritoriul Kosovo”.

Kosovo, care este locuit predominant de albanezi, s-a desprins de Serbia in 1999 si si-a declarat independenta in 2008. Este recunoscuta de peste 100 de tari, printre care SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Turcia. Serbia nu a recunoscut acest lucru si continua sa revendice teritoriul.

Tensiunile dintre cele doua tari sunt acum la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar pacea fragila din Kosovo este mentinuta de o misiune NATO care are 3.770 de soldati pe teren. Fortele de mentinere a pacii italiene erau vizibile duminica in Mitrovica si in jurul acesteia.

Cele doua tari s-au angajat in 2013 la un dialog sustinut de Uniunea Europeana pentru a incerca sa rezolve problemele restante, dar s-au inregistrat putine progrese.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: