Tensiuni in coalitie inainte de finalizarea listelor. Ciuca merge la sedinta cu Ciolacu cu mandat de a nu accepta OUG prin care se da unda verde traseismului

politica

Noi tensiuni intre PNL si PSD, cu putin timp inainte de finalizarea listei de candidati a aliantei PSD-PNL la europarlamentare si de nominalizare a candidatului comun la Primaria Capitalei. PNL nu va accepta nicicum prevazuta OUG prin care PSD vrea sa legalizeze traseismul politic al primarilor.

La sedinta coalitiei de joi, Ciuca va merge cu „mandat clar” sa nu accepte OUG care da unda verde la traseism. OUG ar urma sa suspende legea prin care primarii sa isi pierd pe loc functiile daca trec la alt partid inainte de alegeri.

In ultima perioada, PSD a racolat peste o suta de alesi locali ai PNL, primari, viceprimari si consilieri.

Presedintele liberalilor, Nicolae Ciuca, a declarat luni seara ca PNL nu incurajeaza traseismul politic, dar a evitat sa „speculeze” daca proiectul de ordonanta de urgenta care permite migrarea primarilor este „manevra PSD”.

Prezent la Digi 24, Nicolae Ciuca a fost intrebat daca la PNL exista „o mare suparare” in legatura cu proiectul de ordonanta de urgenta privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, care ar permite migrarea primarilor.

„Si eu sunt suparat, pentru ca nu trebuie sa incurajam traseismul. Sper sa ma auda cat mai multi primari. Eu am discutat de fiecare data si le spun: ‘Mai, oameni buni, sunteti oameni in functii publice, care reprezentati baza partidelor politice. Oamenii se uita la partidele politice, percepandu-va prin activitatea pe care o desfasurati la nivelul fiecarei localitati’. Este absolut incorect ca in functie de oportunitate, si nu sunt multi. Va aduceti aminte, in 2014, daca nu ma insel, a fost acea ordonanta in care au schimbat barca, cum se spune, peste 500 de primari. Dar nu s-a intamplat sa castige cine pregatise, discutam de ordonanta care s-a dat inainte de alegerile prezidentiale, au migrat 500 de primari si a castigat (Liviu Dragnea), exact. Deci, nu este obligatoriu sa se intample chestia asta. Este o chestiune de respect de sine si este o chestiune care tine de moralitatea si de perceptia partidelor mainstream. Partidele mainstream intra in aceste campanii politice cu baza lor, cu primarii. Fiecare dintre noi ne straduim sa facem aceasta legatura cu oamenii pe baza politicilor pe care le facem pentru ei”, a spus Ciuca.

Intrebat daca acest proiect de OUG este „manevra PSD”, Ciuca nu a vrut sa faca speculatii.

„Nu vreau sa speculez, nu pot sa spun chestia asta, pentru ca nu stiu ce este in interior (…) Trebuie sa explicam urmatoarea chestiune. Si cand am discutat, si acum, si sunt convins ca ai nostri colegi de la PSD isi aduc aminte de aceasta chestiune, am incercat sa gasim solutiile prin care sa evitam aceasta oportunitate de a trece primarii de la un partid la altul. Problema care apare este urmatoarea: sunt primari, in numar de vreo 200, care ar putea sa-si piarda mandatele trecand de la un partid la altul. Este aceasta situatie in care acele localitati nu vor avea primar si probabil nici consiliu local pana la intrarea in mandat a celor care au fost alesi. Si atunci cautam solutii sa vedem care varianta este mai buna: fie ne pastram actuala situatie, in care au loc alegerile si cei 200 de primarii raman fara primar si fara consiliul local si, desigur, va ramane ca administrarea sa se deruleze doar prin secretarul primariei, fie gasim o alta formula juridica care sa asigure aceasta (…). Cu certitudine, PNL nu incurajeaza traseismul politic. Nu este pentru prima data cand avem aceasta disputa. Noi am venit cu o formula, o propunere legislativa, astfel incat sa se stopeze, Dumnezeule, odata, traseismul politic”, a explicat Nicolae Ciuca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: