Tensiuni in crestere in peninsula coreeana, in timp ce Nordul mai lanseaza doua rachete balistice

externe

Lansarile au loc la cateva zile dupa ce Phenianul a declarat ca a testat un nou motor de „mare putere”, in timp ce incearca sa avanseze in programele sale nucleare si de rachete, potrivit theguardian.com

Coreea de Nord a lansat doua rachete balistice, a anuntat armata Seulului, la cateva zile dupa ce Phenianul a anuntat un test reusit al unui motor cu combustibil solid pentru un nou sistem de arme.

Tensiunile militare din peninsula coreeana au crescut brusc in acest an, dupa ce Phenian a efectuat o serie de teste de armament fara precedent, inclusiv lansarea celei mai avansate rachete balistice intercontinentale de pana acum, luna trecuta.

Statul major interarme al Coreei de Sud (JCS) a declarat ca a detectat duminica doua rachete balistice care au fost lansate din zona Tongchang-ri, in provincia Pyongan de Nord.

Rachetele au fost lansate intre orele 11.13 si 12.05, ora locala, in Marea de Est, referindu-se la zona cunoscuta si sub numele de Marea Japoniei, a precizat acesta.

„Armata noastra a intarit supravegherea si vigilenta, cooperand indeaproape cu Statele Unite si mentinand o pozitie de pregatire completa”, a adaugat JCS intr-o declaratie.

Coreea de Sud a convocat o reuniune a Consiliului National de Securitate din cauza lansarii rachetelor si a „condamnat cu fermitate” escaladarea tensiunilor in Peninsula Coreeana, a declarat biroul prezidential al Coreei de Sud intr-un comunicat.

Biroul prezidential a adaugat ca provocarile continue ale Nordului si dezvoltarea de arme nucleare si rachete vor pune si mai mult in pericol regimul nord-coreean.

Ministerul japonez al Apararii a declarat ca rachetele au zburat aproximativ 500 km si au atins o altitudine maxima de aproximativ 550 km.

„Ameninta pacea si securitatea tarii noastre, a acestei regiuni si a comunitatii internationale si este absolut inacceptabil”, a declarat viceministrul principal al apararii, Toshiro Ino.

JCS a declarat ca rachetele au fost lansate pe o traiectorie „inaltata”, adaugand ca serviciile de informatii sud-coreene si americane analizeaza lansarea „tinand cont de tendintele recente legate de dezvoltarea rachetelor nord-coreene”.

Lansarea de la Tongchang-ri – unde se afla un important sit de lansare de rachete – a avut loc la cateva zile dupa ce Coreea de Nord a testat un „motor cu combustibil solid de mare putere”, iar presa de stat a descris acest test ca fiind unul important „pentru dezvoltarea unui sistem de arme strategice de tip nou”.

Aceasta dezvoltare i-ar putea permite sa detina un arsenal de rachete balistice intercontinentale mai mobile si mai greu de detectat, care sa poata atinge continentul american.

In ultimele luni, Coreea de Nord a testat o serie de rachete balistice cu capacitate nucleara, inclusiv lansarea luna trecuta a rachetei sale cu cea mai mare raza de actiune, Hwasong-17 ICBM cu combustibil lichid, proiectata pentru a transporta mai multe focoase nucleare.

Unii experti spun ca, in cele din urma, Coreea de Nord ar folosi un arsenal extins pentru a obtine o reducere a sanctiunilor si alte concesii din partea Statelor Unite.

Situatia exacta a capacitatii de atac nuclear a Coreei de Nord ramane secreta, deoarece toate testele sale cu rachete balistice intercontinentale din ultimii ani au fost efectuate la un unghi abrupt pentru a evita tarile vecine.

Unii experti speculeaza ca Coreea de Nord dispune deja de rachete cu incarcatura nucleara functionale care pot lovi intreaga SUA, avand in vedere numarul de ani pe care l-a consacrat programului sau nuclear. Altii spun insa ca tara este inca la ani distanta de achizitionarea unor astfel de arme, afirmand ca inca nu a dovedit public ca dispune de o tehnologie care sa protejeze focoasele nucleare de conditiile dure ale reintrarii in atmosfera.

SUA si Coreea de Sud si-au extins exercitiile militare regulate si au facut presiuni pentru a-si consolida si mai mult capacitatea de aparare combinata in fata avansarii programului nuclear al Coreei de Nord.

Coreea de Nord a amenintat ca va folosi arme nucleare in mod preventiv in cazul unor potentiale conflicte cu SUA si Coreea de Sud, iar armata americana a avertizat Nordul ca utilizarea armelor nucleare „va duce la sfarsitul acestui regim”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: