TENSIUNI in crestere. Submarin al Rusiei, atacat cu FOCURI de arma de finlandezi

news

Armata finlandeza a tras marti focuri de avertisment in apele din apropiere de Helsinki, din cauza aparitiei unui presupus submarin, un incident care intervine pe fondul tensiunilor militare cu Rusia, relateaza Reuters in pagina electronica.

Marina finlandeza a precizat ca a observat o tinta submarina luni si marti dimineata si a tras cateva focuri de avertisment, cu proiectile de marimea unei grenade.

Finlanda, care are o frontiera comuna de 1.340 de kilometri cu Rusia, este din ce in ce mai ingrijorata de vecinul sau puternic, dupa un an de zboruri ale aviatiei ruse in spatiul european si exercitii militare la granite.

Ministrul finlandez al Apararii, Carl Haglund, nu a precizat daca Rusia este implicata in noile incidente. El a declarat pentru presa finlandeza ca tinta ar fi putut fi un submarin si ca probabil a parasit zona. El a adaugat ca Finlanda a folosit rar astfel de focuri de avertisment.

„Suspectam ca a fost o activitate submarina care nu ar trebui sa existe. Desigur, este intotdeauna grav daca apele noastre teritoriale sunt incalcate”, a declarat Haglund pentru agentia finlandeza de presa STT.

„Bombele nu sunt menite sa avarieze tinta, scopul lor este sa arate tintei ca a fost observata”, a declarat comandantul Olavi Jantunen pentru cotidianul Helsingin Sanomat, citat de Mediafax.

Informatii privind aparitia unui submarin in largul Stockholmului, la sfarsitul anului trecut, au condus la cea mai mare mobilizare in Suedia dupa Razboiul Rece.

Tensiunile regionale au fost reflectate luna aceasta dupa o declaratie comuna a Suediei, Norvegiei, Finlandei, Danemarcei si Islandei, care a citat direct „provocarea” rusa ca motiv pentru sporirea cooperarii in materie de aparare.

Moscova a replicat imediat, afirmand ca deciziile Finlandei si Suediei in vederea apropierii de NATO genereaza ingrijorari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: