Tensiuni intre Turcia si tarile scandinave: MAE ale Suediei, Norvegiei si Danemarcei le-au recomandat cetatenilor lor sa evite locurile in care sunt adunari publice

externe

Ministerele Afacerilor Externe ale Suediei, Norvegiei si Danemarcei le-au recomandat cetatenilor lor sa evite locurile in care sunt adunari publice sau aglomerari mari de persoane in Turcia in contextul recentelor tensiuni, informeaza sambata media scandinave, preluate de dpa.

Tensiunile dintre Turcia si unele tari nordice, mai ales Suedia, au escaladat recent dupa proteste pe care Ankara le considera islamofobe si anti-turcesti. Ca raspuns, au avut loc manifestatii in fata ambasadei Suediei de la Istanbul.

La sfarsitul saptamanii trecute, extremistul suedezo-danez, Rasmus Paludan, a dat foc unui Coran in fata ambasadei Turciei la Stockholm, in prezenta politiei, suscitand numeroase condamnari in lumea musulmana. Rasmus Paludan a repetat gestul vineri, dand foc unui exemplar de Coran in fata unei moschei in capitala daneza, apoi in fata ambasadei Turciei.

Ankara a raspuns convocandu-l pe ambasadorul danez la Ministerul de Externe turc.

Extremistul a sustinut ca va continua aceste manifestatii „in fiecare saptamana” pana cand Turcia va lasa Suedia sa adere la NATO.

Dupa primele incidente de la Stockholm, sambata trecuta, care au suscitat reactii ostile in lumea musulmana, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atentionat ca Suedia „nu va mai putea conta pe sprijinul Turciei” pentru aderarea sa la NATO.

Aceste tensiuni survin in conditiile in care in pe 14 mai urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale si legislative in Turcia. Cele mai recente sondaje de opinie nu dau o victorie clara pentru Erdogan sau opozitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: