Tensiuni tot mai intense in Asia: la Manila, mii de protestatari au calcat in picioare portretul lui Xi Jinping, condamnand „agresiunea” navala a Chinei impotriva Filipinelor

externe

protest, Filipine, agresiune chineza, Xi Jinping

Protestatarii din Manila au calcat marti in picioare o efigie a presedintelui chinez Xi Jinping, condamnand „agresiunea” Chinei impotriva Filipinelor in Marea Chinei de Sud.

Potrivit Reuters, protestatarii au marsaluit spre consulatul chinez din Manila, scandand „China pleaca!”, in timp ce altii au strigat „agresiunea” Chinei impotriva poporului filipinez in Marea Chinei de Sud.

Filipine si China au avut o serie de conflicte maritime, inclusiv un incident luna trecuta, cand China a folosit tunuri cu apa pentru a intrerupe o misiune filipineza de aprovizionare a soldatilor stationati pe o nava de razboi esuata in zona disputata Second Thomas Shoal.

„Mesajul nostru este adresat guvernului chinez: plecati din Marea Filipinelor de Vest, demontati-va structurile ilegale … recunoasteti hotararea tribunalului de arbitraj din 2016 si incetati hartuirea pescarilor filipinezi si …misiunile de aprovizionare filipineze”, a declarat Mong Palatino, unul dintre liderii protestului.

China revendica aproape intreaga Mare a Chinei de Sud ca teritoriu al sau, supravegheat de o armata de nave de paza de coasta, la o distanta de peste 1.000 km de partea sa continentala.

O hotarare din 2016 a Curtii Permanente de Arbitraj a concluzionat ca pretentiile Beijingului asupra aproape intregii Mari a Chinei de Sud sunt nefondate, dar China respinge aceasta hotarare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: