Tensiunile cresc in jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Moscova: „Ucraina planuieste o provocare. Trupele ruse nu au arme grele in incinta centralei”

actualitate

Armata rusa a dat asigurari joi ca nu a desfasurat arme grele la si langa centrala nucleara Zaporojie, aflata sub controlul Moscovei in sudul Ucrainei si vizata recent de lovituri cu obuze, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

„Subliniem ca trupele ruse nu au arme grele in incinta centralei si in zonele invecinate. Doar unitati ce asigura securitatea se afla acolo”, a anuntat Ministerul Apararii al Federatiei Ruse intr-un comunicat.

De asemenea, potrivit Reuters care citeaza agentia RIA Novosti, ministerul rus a acuzat Ucraina ca ar planui o „provocare” la centrala nucleara Zaporojie pe 19 august, in timpul vizitei secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres.

Fortele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie in martie, la scurt timp dupa ce Rusia a trimis zeci de mii de soldati in Ucraina. Centrala, inca operata de personal ucrainean, ramane aproape de linia frontului si a fost lovita de obuze de mai multe ori in ultimele saptamani, starnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Ucraina si Rusia s-au invinuit reciproc pentru bombardamentele din si in jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut stabilirea unei zone demilitarizate in jurul centralei.

Guterres se va afla joi la Lvov pentru a participa la o intalnire trilaterala cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si liderul ucrainean Volodimir Zelenski, apoi va merge la Odesa si dupa aceea in Turcia.

Mai mult despre:

Comentarii: