Tensiunile dintre UE si Turcia vor continua si dupa victoria lui Erdogan. Putin probabil ca Turcia sa fie primita in UE cu Erdogan la putere

externe

Comisia Europeana critica regimul din ce in ce mai autoritar al lui Recep Tayyip Erdogan. „Preocuparile serioase ale UE cu privire la deteriorarea continua a democratiei, a statului de drept, a drepturilor fundamentale si a independentei sistemului judiciar nu au fost abordate”, au scris oficialii Serviciului European de Actiune Externa in raportul lor pe 2022 privind Turcia, relateaza Deutsche Welle.

Regresul continua, au scris ei. „Ingrijorarile au crescut in ceea ce priveste guvernanta economica si buna functionare a economiei de piata”.

Cu toate acestea, se arata in raport, Turcia ramane un partener important din punct de vedere strategic in ceea ce priveste migratia, protectia climei si securitatea energetica. Cu armata sa bine echipata, tara NATO joaca un rol important in calitate de intermediar al acordului comercial de cereale dintre Rusia si Ucraina. Dar liderii UE au criticat puternic gesturile amenintatoare ale Turciei fata de statele membre Grecia si Cipru, prin incalcari teritoriale repetate ale fortelor aeriene si navale.

De asemenea, UE a cerut in mod repetat autoritatilor turce sa respecte hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului si sa il elibereze pe activistul Osman Kavala, condamnat la inchisoare pe viata in 2022 pentru ca a participat la protestele antiguvernamentale din 2013 din parcul Gezi din Istanbul. Protestele au fost catalogate drept o tentativa de lovitura de stat de catre Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan – ceea ce a permis guvernului sa il acuze pe Kavala de participare la o tentativa de lovitura de stat prin extensie.

Care este pozitia Turciei?

Potrivit unei analize a Ministerului de Externe al Turciei, relatiile cu UE au fost caracterizate de decenii intregi de suisuri si coborasuri. Dupa presupusa tentativa de lovitura de stat impotriva lui Erdogan din iulie 2016, la care Turcia a raspuns cu legi de urgenta si restrictii asupra drepturilor democratice, lucrurile s-au deteriorat si mai mult.

Dar „atitudinea rece si critica a UE in urma loviturii de stat subversive din 15 iulie a provocat o criza de incredere”, potrivit ministerului. Oficialii au declarat ca „o perioada de slabire a dialogului” a aparut dupa ce omologii lor din UE „au criticat masurile necesare” impuse de guvernul turc in urma acestei lovituri. Erdogan il acuza pe predicatorul turc Fethullah Gulen, care traieste in exil in Statele Unite, ca a pus la cale lovitura de stat.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana ramane un partener strategic important pentru Turcia, care promoveaza adesea importanta unui acord din 2015 care i-a mentinut pe sirienii stramutati in interiorul tarii, in loc sa le permita trecerea in UE. Aproximativ 3,5 milioane de sirieni traiesc acum in Turcia, care a primit plati si promisiuni de asistenta financiara care se ridica la aproape 9 miliarde de euro.

Este un acord fragil. In 2020, Erdogan a deschis pentru scurt timp granita Turciei cu Grecia, in apropiere de Edirne, pentru a folosi sirienii stramutati ca parghie politica.

Mai este Turcia un candidat la aderarea la UE?

Obiectivul guvernului turc ramane aderarea la Uniunea Europeana la un moment dat. Discutiile de aderare ar putea fi reluate dupa aceste alegeri prezidentiale, dar mai intai Turcia ar trebui sa recunoasca, cel putin indirect, Ciprul ca membru al UE. Trupele turcesti au ocupat partea de nord a tarii timp de aproape 50 de ani.

In 2018, Uniunea Europeana a suspendat efectiv negocierile de aderare cu Turcia, care erau in curs din 2005, dar nu le-a intrerupt complet. „Nu as spune ca sunt moarte”, a declarat Amanda Paul, analist senior la think tank-ul European Policy Centre din Bruxelles. „As spune ca sunt in coma”.

Cu Erdogan la putere, exista putine perspective ca acest lucru sa se schimbe, a spus Paul – desi multe depind de Uniunea Europeana, si nu doar de Turcia.

„Este o relatie ciudata care s-a deteriorat in timp”, a spus Paul. „Ca sa fiu sincera, nu ma astept la nicio schimbare pozitiva”.

In randul statelor membre si la Bruxelles, a spus Paul, exista destul de putin interes in acest moment in a trata cu o Turcie din ce in ce mai nationalista. Si totusi, a adaugat ea: „Apartenenta la UE este inca foarte populara in randul turcilor. Aproximativ 70% din populatie inca doreste sa adere la UE”.

Care sunt perspectivele de dupa alegeri?

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a fost clar critica la adresa Turciei atunci cand s-a intalnit cu omologul sau, Mevlut Cavusoglu, la Istanbul, in iulie 2022. Dar ea a precizat ca nu este nevoie de o confruntare suplimentara, afirmand ca NATO trebuie sa ramana unita pentru a se apara de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: