Tentativa de asasinat asupra presedintelui din Mali. Acesta a ajuns la putere printr-o lovitura de stat – Video

externe

Presedintele interimar al statului Mali, colonelul Assimi Goita, a supravietuit marti unei tentative de asasinat in timpul unei rugaciuni in moschee, transmite AFP, citata de Agerpres.

El asista in Marea Moschee din Bamako la rugaciunea pentru Aid al-Adha, Sarbatoarea Sacrificiului, cand doi barbati au incercat sa-l injunghie. Tentativa a esuat, si Assimi Goita este ”teafar si navatamat”, a dat asigurari foarte repede presedintia de tranzitie din Mali.

Ajuns la putere anul trecut printr-o lovitura de stat militara, colonelul Goita, in varsta de 38 de ani, a fost condus dupa aceasta tentativa de asasinat la Kati, un oras-garnizoana la circa 15 kilometri de capitala Bamako, devenit centrul de comanda al puterii dupa lovitura de stat din 18 august 2020.

Pana la acea data, Assimi Goita a fost comandantul unui batalion al fortelor speciale. El l-a inlaturat atunci de la putere printr-un puci militar pe presedintele Ibrahim Boubacar Keita.

Anul acesta, in iunie, colonelul Goita a recurs la o a doua lovitura de stat, prin care a demis guvernul de tranzitie si apoi s-a proclamat oficial sef al statului. Puciul a fost condamnat pe plan international.

Assimi Goita a promis ca va organiza in februarie anul viitor alegeri libere in Mali, tara unde continua sa fie foarte active miscarile jihadiste.

Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat luna aceasta ca in a a doua jumatate a acestui an Franta va incepe sa inchida baze in nordul statului Mali si va mentine in regiune intre 2.500 si 3.000 de militari, fata de 5.100 in prezent.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: