Tentativa de deturnare a unui bombardier nuclear rusesc „dejucata” de FSB, sustine Moscova. Operatiunea ar fi fost pusa la cale de Ucraina

externe

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) sustine ca a dejucat o incercare a serviciilor secrete ucrainene de a recruta un pilot rus pentru a deturna un bombardier strategic supersonic Tu-22M3, relateaza Newsweek.

Intr-o declaratie de luni, FSB a afirmat ca serviciile speciale ucrainene i-au promis pilotului rus cetatenia italiana si bani ca parte a unei intelegeri conform careia pilotul ar fi urmat sa „zboare si sa aterizeze in Ucraina”.

Avionul rusesc Tu-22M3, care are numele de cod NATO Backfire, este descris de proiectantul sau Tupolev drept un bombardier purtator de rachete supersonice cu raza lunga de actiune care utilizeaza bombe aeriene si rachete ghidate pentru a distruge tinte maritime si terestre.

Fortele de la Kiev au declarat ca bombardierul cu reactie este utilizat frecvent de trupele ruse pentru a ataca Ucraina. Acesta este capabil sa poarte rachete de croaziera Kh-22 care pot transporta focoase nucleare.

„Serviciul Federal de Securitate al Federatiei Ruse a dejucat inca o tentativa a serviciilor speciale ucrainene de a desfasura o operatiune de deturnare in strainatate a unui bombardier strategic cu raza lunga de actiune Tu-22M3 al Fortelor Aerospatiale Ruse”, a declarat serviciul de presa al FSB, relateaza agentia rusa de presa de stat Interfax.

„Serviciile secrete ucrainene intentionau sa recruteze un pilot militar rus in schimbul unei recompense banesti si al acordarii cetateniei italiene, pentru a-l convinge sa piloteze si sa aterizeze un avion purtator de rachete in Ucraina”, a declarat FSB, acuzand implicarea NATO in complot.

FSB a adaugat ca, in timpul operatiunii, a primit informatii care au ajutat armata rusa sa loveasca aerodromul Ozerne din nord-vestul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: