Tentativele lui Dragnea si Tariceanu de reorientare a politicii externe a Romaniei primesc o replica transanta din partea lui Iohannis

news

Presedintele Klaus Iohannis are o reactie ferma fata de intentiile lui Tariceanu si Dragnea de a apropia Romania de grupul de la Visegrad, grup format in jurul Ungariei si Poloniei. Aceste tari au intrat deseori in conflict cu Bruxelles-ul in urma unor derapaje antidemocratice.

„Aceasta apropiere de grupul de la Visegrad este o constanta a politicii externe romanesti si Romania tot incearca sa se apropie de multi ani, insa in ultimii ani grupul de la Visegrad are unele opinii care sunt foarte diferite de ale noastre si in acest moment, dupa parerea mea, o apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista, ca sa nu vorbim si de faptul ca si in interiorul grupului Visegrad exista practic doua tabere care au din ce in ce mai multe divergente in ce priveste viitorul Uniunii Europene si mersul lucrurilor in UE in general”, a spus Iohannis, dupa o vizita efectuata la fabrica Ford din Craiova.

El a sustinut ca afirmatiile unor politicieni in acest sens sunt „texte populiste”.

„Astfel de apropieri, cum sunt ele explicate de unii politicieni din Romania, nu sunt reale, nu sunt realiste si consider acele afirmatii simple texte populiste”, a spus Iohannis.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a participat, ieri, la Budapesta, la reuniunea ministeriala a Grupului de la Visegrad (V4) cu Balcanii de Vest, la invitatia Presedintiei in exercitiu a V4 (Ungaria). Alaturi de Romania, din regiune, au mai fost invitate Bulgaria, Slovenia, Croatia. Estonia a fost, de asemenea, invitata, in calitate de stat care detine Presedintia Consiliului UE in acest semestru.

Anterior, Melescanu declarase ca Romania este interesata de colaborarea cu tarile din grupul Visegrad: „Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra”, a afirmat Teodor Melescanu.

Si premierul ungar Viktor Orban a lansat, recent, Romaniei o invitatie explicita de a adera la grup: „Vom lasa deschisa aceasta usa”, a afirmat seful guvernului de la Budapesta intr-un interviu acordat ziarului de limba maghiara Bihari Naplo din Oradea, citat de agentia ungara de presa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: