Teodorovici cere BERD sa faca alta strategie pentru Romania: Sa tina cont de prioritatile noastre

pagina verde

Ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici, sustine ca BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) ar trebui sa isi actualizeze strategia pentru Romania.

Teodorovici a subliniat necesitatea elaborarii unei noi strategii de tara a BERD in Romania, tinand cont de prioritatile tarii noastre, dar si de politicile europene, coroborat cu perspectivele oferite de urmatorul Cadru Financial Multianual 2021-2027 (CFM), in cadrul unei intrevederi cu Pierre Heilbronn, vicepresedinte BERD.

In aceste context, ministrul finantelor din tara noastra a subliniat importanta mentinerii caracterului selectiv si flexibil al strategiei BERD in Romania, cu accent pe continuarea dialogului privind impactul programelor si proiectelor finantate/ sustinute de BERD in tara noastra, potrivit Mediafax.

Aceasta intrevedere a avut loc vineri, 7 septembrie, la Viena, unde ministrul finantelor publice a participat la o reuniune informala a Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), la intalnirea EUROGROUP in format extins si la Forumul Financiar EUROFI, organizat in asociere cu Presedintia austriaca a Consiliului Uniunii Europene.

La intalnirea cu vicepresedintele BERD s-a discutat despre urmatorul CFM 2021-2027 si implicatiile privind arhitectura pentru finantarea dezvoltarii in Uniunea Europeana, in perspectiva preluarii de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului UE.

„Doresc sa subliniez ca Romania isi mentine un nivel ridicat de ambitie in privinta obtinerii statutului de piata emergenta de catre bursa de la Bucuresti. Obtinerea acestui statut ar aduce Romaniei mai mult interes din partea marilor investitori, iar valoarea de piata a companiilor listate pe bursa ar creste substantial”, a mai spus Teodorovici, vineri, in panelul cu tema „Prioritati ale dezvoltarii in continuare a pietelor financiare din Europa Centrala si de Est”, de la Forumul Financiar EUROFI.

In acelasi context, Teodorovici a prezentat principalele masuri luate de Romania pentru stimularea pietei bursiere, precum si angajamentul tarii noastre de a continua in aceasta directie, inclusiv prin consolidarea dialogului cu principalii stakeholderi, conform documentului de presa al MFP.

Prima parte a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN a avut pe agenda provocarile viitoare pentru Banca Europeana pentru Investitii (BEI), implicatiile cresterii ratei dobanzii asupra stabilitatii financiare si potentialul economic si riscurile aduse de cripto-active. Dezbaterea privind viitorul BEI a avut loc in contextul aniversarii a 60 de ani de la infiintare, intr-un moment in care Romania detine, prin Eugen Teodorovici, presedintia Consiliului Guvernatorilor, se remarca in documentul de presa al MFP.

„Romania, in calitate de tara care va detine presedintia Consiliului UE, incepand cu ianuarie 2019, dar si de presedintie actuala a Consiliului Guvernatorilor BEI, va actiona pentru o abordare echilibrata privind viitorul rol al BEI ca institutie financiara a UE”, a mai spus Teodorovici.

Discutiile din cadrul reuniunii Eurogroup extins s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice si Monetare si Mecanismul European de Stabilitate (ESM). „Romania a sustinut in cadrul dezbaterii calibrarea Uniunii Bancare in beneficiul comun al statelor euro si non-euro si introducerea stabilizatorului comun in cadrul ESM, impreuna cu liniile de credit din statele participante non-euro”, se subliniaza in comunicatul de presa al Finantelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: