Teodosie, razboi deschis cu conducerea BOR: „Vasile Banescu este un laic, nu poate sa inteleaga ce traieste un slujitor care are grija de pastoritii sai”

news

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat luni ca purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Vasile Banescu, este un ”laic care nu poate sa inteleaga ce traieste un slujitor”, iar ”Hristos este doctorul suprem”. Banescu a afirmat, cu o zi in urma, referindu-se la Tedosie ca „este un sacrilegiu sa-l compari pe Hristos cu un vaccin”.

„Hristos este doctorul suprem, iar cel care comenteaza este un laic care nu poate sa inteleaga ce traieste un slujitor care are grija de pastoritii sai. Am citit (ce-a spus) si m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrand sa dea raspunsuri de tot felul, se incurca in ele”, a sustinut Teodosie la Antena 3.

Intrebat daca e nevoie de implicarea preotilor in a-i convinge pe oameni sa se vaccineze, dupa ce Biserica a fost chemata sa sprijine campania de vaccinare, Teodosie a facut referire la Sfantul Vasile cel Mare si a spus ca acesta ”nu a murit cand a vrut medicul, ci cand a vrut Dumnezeu”.

”E treaba medicilor sa se implice, noi nu ne amestecam. Avem multi medici. Sunt si medici care sunt impotriva. Noi ce sa intelegem? Spun ca nu este ideal vaccinul. Noi nu ne amestecam. Nu vorbim despre aceste adevaruri care nu sunt sigure (…) Mai mare protectie ca a lui Dumnezeu nu putem avea.(…) Avem din viata Sfantului Vasile cel Mare, un medic iscusit ii spunea ca e moarte, nu a murit cand a vrut medicul, ci cand a vrut Dumnezeu. S-a rugat la Dumnezeu si i-a implinit planul pe care il avea. Sa nu amestecam lucrurile”, a mai declarat IPS Teodosie.

Citeste si: BOR, prima reactie dura la adresa lui Teodosie: „Este un sacrilegiu sa-l compari pe Hristos cu un vaccin”

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, i-a criticat, in cadrul emisiunii ”In fata ta”, difuzata duminica, pe preotii antivaccinisti care spun ca „vaccinul autentic si cel mai bun este Sfanta Impartasanie”. El a precizat ca astfel de declaratii i-au demobilizat pe credinciosi sa se vaccineze. Banescu a spus ca oamenii ar trebui sa se informeze de la medici atunci cand vine vorba de sanatatea lor si ca nu exista un conflict intre stiinta si credinta.

„Ma gandeam la un joc de cuvinte nefericit pe care il fac unii declarati zgomotos antivaccinisti din randul clerului, oameni care spun ca nu ne trebuie vaccin pentru ca vaccinul autentic si cel mai bun este Sfanta Impartasanie. Cand am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru ca Sfanta Impartasanie nu ar fi lucrul cel mai sfant din viata noastra, a crestinilor, ci pentru ca e comparat acest lucru, cel mai sfant, trupul si sangele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare ca acesti oameni nu doar ca se insala profund, dar comit, fara sa-si dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru ca a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept sa arunci in spatiul public astfel de cuvinte, amestecand planurile – voit sau nu – comparand un act medical cu un act prin excelenta spiritual, amestecandu-le si tragand concluzia, tu, ca intelept autoimprovizat, ca ai gasit leacul la orice si ca nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Banescu, in emisiunea „In fata ta” de la Digi 24.

Patriarhul Daniel a lansat sambata un indemn catre oameni sa se vaccineze, afirmand ca 2.500 de persoane au fost lasate sambata sa intre in Basilica Sfantului Mormant datorita vaccinarii unui procent foarte mare din populatia din Israel, care a permis relaxarea restrictiilor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: