Teodosie sfideaza din nou: „Voi tine slujba si dupa ora 2 noaptea. Si cine-o sa ne opreasca?”

news

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, anunta razboinic ca in noaptea de Inviere va tine slujba si dupa ora 2 noaptea: „Si cine-o sa ne opreasca?“. Guvernul intentioneaza sa suspende restrictiile de circulatie pentru noaptea de Inviere pana la ora 2.00.

„Imposibil sa oprim slujba la ora 2! Voi tine toata slujba. Si cine-o sa ne opreasca? Nu exista o actiune a virusilor mai accentuata de la ora 2 incolo. Trebuie sa fim logici. De ce sa fim obstructionati? Trebuie sa avem sarbatori!

Daca pentru farmacie avem voie sa mergem la orice ora, si la biserica trebuie sa putem merge. Trupul nu este superior sufletului. Sufletul fara trup ramane viu. Trupul fara suflet este mort. Biserica e autonoma, e a lui Dumnezeu. Nu poate comanda un laic in Biserica.

Nici turcii, nici comunistii nu ne-au oprit sarbatorile“, a declarat Teodosie la Antena 3.

Guvernul a fost de acord sa ridice restrictiile de circulatie pana la ora 2,00 in sambata Pastelui catolic si a celui ortodox, a anuntat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor.

„Astazi, impreuna cu premierul Florin Citu, secretarul de stat Raed Arafat si mai multi membri ai Guvernului am avut o discutie cu reprezentantii cultelor religioase din Romania cu privire la masurile epidemiologice care urmeaza sa fie puse in aplicare pentru sarbatorile de Paste. Cu totii am fost de acord sa ridicam restrictiile din Sambata Pastelui Catolic, adica in noaptea din 3 spre 4 aprilie, pana la ora 02,00 dimineata, si sa procedam la fel si cu prilejul Pastelui Ortodox”, a precizat liderul UDMR, intr-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, masura este una importanta pentru credinciosi, deoarece vor putea participa la slujba de Inviere.

Premierul Florin Citu a anuntat, joi, dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii cultelor religioase ca „solutia spre care mergem este sa adaptam intervalul orar al restrictiilor de circulatie, astfel incat credinciosii sa poata participa fizic la Slujba de Inviere sau la sarbatorile proprii fiecarui cult religios”.

„Am avut astazi o intalnire extrem de utila cu reprezentantii cultelor religioase din Romania. Am discutat solutii pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care intampina in perioada urmatoare Sarbatorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, sa o faca in conditii de siguranta sanitara.

Am ascultat cu toata deschiderea propunerile reprezentantilor fiecaruia dintre culte in ceea ce priveste stabilirea unor derogari de la restrictiile actuale de circulatie pe timp de noapte, strict pentru aceste sarbatori.

Solutia spre care mergem este sa adaptam intervalul orar al restrictiilor de circulatie, astfel incat credinciosii sa poata participa fizic la Slujba de Inviere sau la sarbatorile proprii fiecarui cult religios, evident, cu conditia respectarii regulilor de siguranta sanitara.

Discutia de astazi mi-a confirmat ca exista deplina intelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sanatatea populatiei. Colaborarea si comunicarea reprezinta calea cea mai buna pentru respectarea libertatii religioase, chiar si in conditiile epidemiologice actuale.

In acelasi timp, am facut apel la reprezentantii cultelor religioase sa sustina in randul credinciosilor campania de informare cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19. Vaccinarea rapida a unui segment cat mai mare de populatie ne va ajuta sa depasim cat mai curand pandemia si cu cat mai putini romani afectati de virus.

Un alt subiect important abordat in cursul intalnirii a fost legat de o serie de modificari, pe care reprezentantii cultelor le considera necesare, in privinta regulilor actuale de inmormantare a persoanelor decedate din cauza infectarii cu noul coronavirus. In colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de inmormantare cu respectarea vointei familiei decedatului si a ritualurilor cultului de care apartine.

Intalnirea de astazi de la sediul Guvernului a evidentiat ca, prin dialog si parteneriat intre autoritatile publice si cultele religioase, deciziile care sunt luate pentru limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2 raspund atat nevoilor de protejare a sanatatii publice, cat si celor religioase ale credinciosilor”, a transmis premierul.

Slujbele de Pasti se vor desfasura normal, cu respectarea riguroasa a tuturor masurilor sanitare, a afirmat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, dupa intalnirea reprezentantilor Cultelor organizata de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului.

„Deschiderea tuturor oficialitatilor pentru buna, ordonata si in acelasi timp fireasca desfasurare a Slujbei de Inviere, ca si a celorlalte sarbatori proprii altor culte religioase in urmatoarea perioada indica faptul ca acestea se vor putea desfasura normal, cu respectarea riguroasa a tuturor masurilor sanitare ce vor ramane obligatorii (purtarea mastii, distantarea sanitara, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lacasul de cult de care apartinem etc)”, afirma Banescu intr-un comunicat transmis presei.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei considera ca tema conditiilor in care se vor desfasura anul acesta sarbatorile pascale a fost una „bazata pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intentii comune in identificarea solutiilor optime pentru respectarea libertatii religioase si, simultan, a respectarii masurilor sanitare in vigoare”.

„Toate cultele religioase au facut propuneri adecvate situatiei epidemiologice inca delicate prin care trecem, dar si respectarii depline a libertatii religioase prin posibilitatea participarii fizice a credinciosilor la momentele importante ale sarbatorilor, respectiv la Slujba de Inviere. Elementele concrete referitoare la organizarea si desfasurarea Slujbei de Inviere din acest an vor fi comunicate atat de Patriarhia Romana, cat si de autoritatile de stat dupa ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, se mai arata in comunicat.

Seful PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit insistent de „restrictii” in noaptea de Inviere si a anuntat ca el va merge la biserica in orice conditii, fiind gata sa plateasca si amenda.

Mai mult despre:

Comentarii: