Terasele nu vor mai sufoca centrul Brasovului. Noi reguli pentru restaurante: „Mai mult spatiu pentru pietoni”

news

Primaria Brasov a prezentat, joi, „Ghidul de amplasare a teraselor sezoniere in centrul istoric” care prevede o serie de recomandari si reguli de buna practica pentru agentii economici care vor solicita autorizatii pentru a-si desfasura activitatea pe domeniul public din inima orasului.

Primarul Brasovului, Allen Coliban, a explicat ca noile reguli pornesc de la nevoia de „mai mult spatiu pentru pietoni” si a vorbit de faptul ca, in sezonul trecut, multe dintre terase s-ar fi extins mult peste spatiul aprobat de Primarie.

„Avem un ghid de bune practici de la care sa pornim tot ceea ce inseamna proces de autorizare, pentru ca e important sa prioritizam spatiul public in sensul pietonilor, in sensul cetatenilor si nevoilor lor. Avem nevoie de mai multe banci, avem nevoie de mai mult spatiu pentru relaxare, pentru interactiune, pentru plimbare, si in acest sens e bine sa fie rezolvate niste probleme si sa se clarifice niste norme aplicabile pe regulamentele actuale”, a spus edilul, citat de Agerpres.

El a mentionat ca, in sezonul trecut, Primaria a primit „foarte multe reclamatii”, care s-ar fi finalizat cu „interventii ale Politiei Locale”, pentru ca normele aflate in vigoare nu erau respectate, in sensul in care terasele erau extinse dincolo de spatiul aprobat.

„Sunt locuri in care terasa a cucerit mult prea mult din spatiul pe care pietonii ar avea dreptul sa-l aiba”, a precizat Allen Coliban.

Ghidul a fost realizat in cadrul proiectului Hub-in, derulat de municipalitatea brasoveana prin intermediul Agentiei pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului si este o initiativa finantata prin programul „Orizont 2020” al UE, menit sa sustina procesul de regenerare a centrelor istorice, urmand principii de sustenabilitate, combaterea „turistificarii”, valorificarea patrimoniului si conservarea specificului local.

Noile reguli prevad ca proprietarii restaurantelor si barurilor din centrul istoric ar trebui sa stranga terasele pe timpul noptii si sa reduca dimensiunile reclamelor de pe umbrele.

„Recomandarile legate de relatia cu mobilierul public sunt foarte importante. Mobilierul public are pozitie fixa, trebuie sa aiba raza de protectie de minimum 3 metri pe fiecare parte. De exemplu, daca ai o banca, nu poti sa te apropii cu terasa la mai mult de 3 metri de banca. Si nu poti s-o muti, evident, pentru ca mobilierul public e foarte important pentru persoane varstnice, pentru persoane cu copii, sunt puncte de odihna, sunt chiar esentiale pentru categoria de varsta principala, de fapt, din Centrul vechi, o populatie care imbatraneste’, a explicat arhitectul Alexandru Belenyi, coordonatorul echipei care a realizat ghidul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: