„Teritoriul si poporul pot fi pierdute, dar tara e vie daca Parlamentul functioneaza” – Tariceanu isi da arama de fata: politicianul, pus mai presus decat cetatenii

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, cu ocazia sedintei jubiliare dedicate a 100 de ani de la prima sedinta a Legislativului de la Iasi, ca Parlamentul este „inima si mintea natiunii”, iar daca toate celelalte institutii, armata, teritoriul si poporul dispar tara ramane „vie” daca Legislativul functioneaza.

Sedinta comuna de miercuri marcheaza implinirea a 100 de ani de la prima sedinta a Parlamentului tinuta la Iasi, pe vreme cand orasul devenise capitala tarii, dupa ce armata germana a ocupat Bucurestii in decembrie 1916, scrie News.ro.

Tariceanu a adresat un mesaj in care a subliniat ca evenimentele din timpul Primul Razboi Mondial denota importanta Parlamentului intr-un stat. „Privind acum inapoi cu un veac, intelegem mai bine ca Parlamentul nu este o institutie printre altele, o putere alaturi de ele. Parlamentul este sinteza natiunii pe care o reprezinta. Este garantul supravietuirii natiunii (…) Natiunea exista atat timp cat Parlamentul ei lucreaza”, a afirmat el.

Presedintele Senatului a aratat ca Parlamentul din 1917 a transmis un mesaj care este actual si astazi: „O natiune isi poate pierde teritoriul, populatia, Capitala si armata, dar ramane vie si treaza atata timp cat continua sa fie intrupata de Parlament”.

Tariceanu a mai spus ca Parlamentul a fost atunci centrul rezistentei morale si legale, „fermentul care a redat romanilor increderea in viitor” si a pregatit reconstructia tarii, iar actuala generatie trebuie sa inteleaga ca Legislativul are un rol „esential si unic” in arhitectura constitutionala a natiunii.

„Toate celelalte institutii si puteri ale statului pot fi coplesite, ori pot disparea, dar atata timp cat Parlamentul delibereaza si legifereaza natiunea ramane intreaga si neinvinsa”, a mai spus el, adaugand ca evenimentele din 1917 arata ca „Parlamentul este inima si mintea natiunii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: