„Termopile al secolului 21”. 83 de zile au rezistat la Azovstal in fata unor forte inzecite. 265 de luptatori s-au predat, presedintele Dumei cere sa fie judecati: „Sunt criminali de razboi”
Ministerul rus al Apararii a anuntat marti ca 265 de luptatori ucraineni s-au „predat” la uzina siderurgica Azovstal, asediata in orasul portuar ucrainean Mariupol.
Mai mult de 50 au fost „grav raniti”, a precizat ministerul, adaugand ca cei care au avut nevoie de ingrijiri medicale au fost transferati la un spital din orasul Novoazovsk, la est de Mariupol, informeaza The Guardian.
Autoritatile ruse au publicat imagini cu ceea ce sustine ca sunt militari ucraineni raniti care au parasit otelaria si care se afla acum in custodia Rusiei.
Luptatorii de la Azovstal au rezistat timp de 83 de zile sub asediul indarjit al fortelor Rusiei. Rezsitenta lor este deja comparata cu cea de la Termopile.
83 days of Mariupol defense will go down in history as the Thermopylae of the XXI century. “Azovstal” defenders ruined 🇷🇺’s plan to capture the east of 🇺🇦, took a hit on themselves and proved the real „combat capability” of 🇷🇺… This completely changed the course of the war.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) May 17, 2022
Video of Ukrainian soldier in #Azovstal smirking at shelling. This guy is a badass!😂🙏🇺🇦 pic.twitter.com/eVYpRBfqWX
— WarMonitor🇺🇦 (@WarMonitor3) May 16, 2022
Scriitorii antici si contemporani au folosit batalia de la Termopile ca un exemplu al fortei unei armate patriotice formate din oameni liberi in lupta de aparare a propriului teritoriu. Reusita aparatorilor de la Termopile reprezinta un exemplu al avantajelor pe care le ofera pregatirea, echipamentul si folosirea terenului impotriva unei armate superioare in numar, si a devenit un simbol al curajului in fata unor sorti neprielnici.
Combatantii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi tratati ”conform normelor internationale”, a declarat marti purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, adaugand ca presedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat intr-o sesiune in plen marti ca „acesti criminali de razboi capturati nu pot fi dati la schimb, ci trebuie judecati”, transmite Interfax.
„Criminalii nazisti nu ar trebui sa faca obiectul unui schimb de prizonieri. Tara noastra ii trateaza uman pe cei care s-au predat sau au fost luati prizonieri. Dar in ceea ce ii priveste pe nazisti, pozitia noastra aici trebuie sa ramana neschimbata: acestia sunt criminali de razboi si trebuie sa facem totul pentru a-i aduce in fata justitiei”, a scris el pe contul sau Telegram.
Volodin a sustinut o initiativa in acest sens formulata inaintea sa de deputatul Anatoli Vaiserman si a cerut comisiilor de aparare si securitate din Duma de Stat sa pregateasca un proiect de hotarare in aceasta privinta, invitandu-i pe deputati sa-l voteze la finalul sedintei.
Intrebat in conferinta sa de presa zilnica, purtatorul de cuvant al Kremlinului a refuzat sa spuna daca acesti soldati ucraineni vor fi considerati drept prizonieri de razboi sau criminali de razboi, in timp ce Moscova ii califica pe multi militari ucraineni, in special pe cei din batalionul Azov din Mariupol, drept „bande armate neonaziste”.
„Voi aminti declaratia lui (Vladimir) Putin, ei vor fi tratati in conformitate cu dreptul international”, a spus Dmitri Peskov.
Luni, viceministrul ucrainean al apararii Ganna Maliar anuntase ca 264 de combatanti ucraineni, intre care 53 de raniti, au fost evacuati de la otelaria Azovstal spre localitati situate in teritoriul controlat de fortele ruse si proruse din estul Ucrainei.
Ea afirmase ca acesti combatanti urmau sa fie repatriati in viitor pe teritoriul controlat de Ucraina, „in cadrul unei proceduri de schimb”.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase, la randul sau, luni, intr-o inregistrare video, ca esential este „sa salvam vietile baietilor nostri”. „Vreau sa subliniez: Ucraina are nevoie de eroii sai in viata. Acesta este principiul nostru”, a adaugat el.
Autoritatile ucrainene afirmasera saptamana trecuta ca 1.000 de soldati ucraineni, intre care 600 raniti, potrivit unuia dintre comandantii lor – se aflau in continuare in galeriile subterane ale imensului combinat siderurgic, devenit simbol al rezistentei ucrainene de la invazia rusa lansata in 24 februarie.
Ei se retrasesera la Azovstal dupa mai bine de o luna de asediu impotriva Mariupolului, port strategic la Marea Azov, in sud-estul Ucrainei, atacat de armata rusa din primele zile ale razboiului si distrus aproape in totalitate.