Teroarea instaurata de Dragnea. Judecatorii CCR amana pentru a patra oara decizia privind completurile de trei judecatori

news

avocat, fals, Suceava, inchisoare, instanta

Curtea Constitutionala a amanat pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, obiectie facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache. Este a patra amanare.

Patru dintre cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale au solicitat amanarea pronuntarii pentru aprofundare si documentare in legatura cu sesizarea, au declarat surse juridice pentru Mediafax.

Potrivit regulamentului, daca trei dintre magistratii CCR cer amanarea, atunci aceasta este aprobata. Este pentru a patra oara cand judecatorii Curtii amana pronuntarea in cazul conflictului Parlament-ICCJ pe tema constituirii completurilor specializate.

Partile implicate in conflict au sustinut punctele de vedere, in sedinta publica de pe 10 aprilie a Curtii Constitutionale.

Florin Iordache a declarat, in sustinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ICCJ, ca au fost formate completurile la instanta suprema pentru cazurile de coruptie prin ignorarea legii, adaugand ca era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca initial legea nu prevedea constituirea in mod obligatoriu a completurilor specializate in judecarea cauzelor de coruptie, insa aceasta prevedere a devenit obligatorie, dupa modificarea de catre Parlament a actului normativ.

De cealalta parte, presedintele ICCJ Cristina Tarcea a afirmat ca o decizie a Curtii Constitutionale prevede ca vicepresedintele Camerei Deputatilor nu are competenta sa sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru ca aceasta atributie nu poate fi delegata de catre presedintele Camerei Deputatilor.

Ea a adus in discutie si dezbaterile la momentul revizuirii Constitutiei, precizand ca stenogramele discutiilor dovedesc ca a fost stabilit ca Presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si presedintele CSM au atributii in sensul sesizarii unui conflict juridic intre institutii la Curtea Constitutionala.

Sefa instantei supreme a declarat ca ICCJ nu a incalcat legea 78/2000, asa cum este sustinut in sesizarea la CCR a conflictului intre cele doua institutii, fiindca in ceea ce priveste completurile specializate, constituirea acestora este facuta conform altei legi, 92/1992.

Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede ca: „Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”. Actiunea a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, in perioada 16-24 martie, cand acestuia i-au fost delegate atributiile de catre presedintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: