Categories: externe

Tesla a dorit sa taie o padure din Germania pentru un depozit, localnicii s-au impotrivit. Referendum local cu prezenta de 70%

Localnicii care locuiesc in apropierea amplasamentului marii fabrici germane Tesla din Grunheide au votat impotriva planurilor de extindere a fabricii in cadrul unui sondaj public fara caracter obligatoriu realizat de autoritatile locale, relateaza Deutsche Welle.

Participarea a fost ridicata dupa standardele unor astfel de consultari semi-formale ale cetatenilor. S-au inregistrat 3.499 de voturi impotriva si 1.882 de voturi pentru, ceea ce echivaleaza cu o prezenta la vot de aproximativ 70% in mica asezare situata la est de Berlin, destul de aproape de granita cu Polonia.

Tesla, detinuta de Elon Musk, a anuntat ca vrea sa construiasca un depozit de marfa pe calea ferata si facilitati de depozitare.

Dar procesul ar duce la taierea a aproximativ 100 de hectare de padure in comunitatea rurala cu mai putin de 8.000 de locuitori din apropierea unei zone de conservare a naturii.

Opozantii extinderii spun, de asemenea, ca o parte a proiectului va avea impact asupra unei zone de protectie a apei. Grunheide este situata intre doua lacuri.

Organizatia „Initiativa cetatenilor din Grunheide”, care a facut campanie impotriva proiectului, a salutat rezultatele.

„Este o victorie istorica pentru protectia padurilor si a apei – nu doar in Grunheide, ci pentru tot Brandenburgul si Berlinul”, a declarat Manu Hoyer de la aceasta Initiativa.

Ministrul Economiei din landul Brandenburg, Jorg Steinbach, a sustinut, imediat dupa publicarea rezultatelor, ca autoritatile locale si gigantul american ar trebui sa incerce sa abordeze rezultatul ca pe o oportunitate de a perfectiona planurile.

„Arata ca balanta inclina considerabil spre ingrijorarile si temerile oamenilor”, a declarat Steinbach pentru agentia germana de presa DPA. „Acum este important sa gasim raspunsuri la intrebarile deschise. Vad rezultatul acestui vot si ca pe o motivatie pentru autoritatile locale si pentru Tesla, pentru a gasi solutii in urmatoarele saptamani si luni pentru acele ingrijorari care nu au fost inca linistite”, a mai spus el.

Fabrica Tesla din Grunheide a inceput productia in 2022, mai tarziu decat era programat initial. Compania o descrie ca fiind prima sa baza de productie din Europa si „cea mai moderna, durabila si eficienta fabrica a noastra”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

3 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

27 de minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

O oră ago

Primarul Brasovului: „Romania se afla la un moment de rascruce. Nu trebuie sa lasam acest partid comasat sa puna un pumn in gura democratiei din Romania”

Primarul Brasovului Allen Coliban considera ca tara noastra se afla la un moment de rascruce,…

24 de minute ago