Teza de licenta ale lui Titu Maiorescu si cea de doctorat a Zoiei Ceausescu, cu semnatura si dedicatie, scoase la licitatie

news

Teza de licenta scrisa de Titu Maiorescu, teza de doctorat a Zoiei Ceausescu, cu semnatura si dedicatie, si carti cu dedicatii sunt scoase la licitatie alaturi de o impresionanta colectie de carti rare, editii princeps, cu semnatura olografa a unor scriitori celebri, dar si de alte documente istorice, manuscrise, harti vechi sau fotografii cu autograf, informeaza Agerpres.

Licitatia de carti, harti, manuscrise si autografe va avea loc pe 2 februarie, la ora 19,00, in sala de licitatie de la Palatul Cesianu-Racovita, dar si online, pe platforma Artmark Live 2.0.

Titu Maiorescu si-a scris in 1861 teza de licenta in drept, in limba franceza, si a sustinut-o la Universitatea din Paris.
Exemplarul unicat, scos la licitatie, are pretul de pornire de 300 de euro, face parte din editia publicata obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar si cuprinde corecturile, adaugirile si comentariile olografe ale autorului.

Dupa 1861, Titu Maiorescu s-a reintors in Romania cu trei titluri universitare – doctoratul la Berlin, licenta in litere si filosofie la Sorbona, licenta in drept la Paris. El a fost profesor universitar si rector al Universitatii de la Iasi, lider al Societatii Literare „Junimea”.

Alaturi de piesa de colectie ce a apartinut lui Titu Maiorescu este scoasa la licitatie si teza de doctorat „Extrapolari operatoriale” a Zoiei Ceausescu.

Exemplarul original este semnat si dedicat olograf de fiica lui Nicolae Ceausescu, avand pretul de pornire de 200 de euro.
Dupa ce a obtinut titlul de doctor in matematica, in 1980, la Universitatea din Bucuresti, Zoia Ceausescu a publicat 22 de lucrari – inregistrate in baza de date a American Mathematical Society.

In cadrul sesiunii vor fi scoase la vanzare si cercetarile lui Eiffel – „Noi cercetari asupra rezistentei aerului si aviatiei realizate in laboratorul Auteuil”. Exemplarul poarta semnatura si dedicatia olografa a proiectantului si constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel catre Henri Coanda, in perioada in care acesta din urma era directorul tehnic al Uzinelor de aviatie de la Bristol. Piesa – extrem de rara – are pretul de pornire de 250 de euro.

La pretul de pornire de 300 de euro vor fi scoase la licitatie cele doua volume ale romanului social „Morometii” de Marin Preda. Piesa poarta dedicatia si semnatura olografa a autorului catre filosoful Dumitru Ghise.

Tot pentru pretul de pornire de 300 de euro va fi scos la licitatie si romanul „Huliganii”, care poarta dedicatia lui Mircea Eliade catre Constantin Fantaneanu. Incepand cu 200 de euro va fi scoasa la licitatie si „Trilogia valorilor” de Lucian Blaga. Editia princeps poarta semnatura olografa si dedicatia autorului: „Pentru Domnita pretutindeni prezenta printre randurile acestei carti…”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: