The Guardian, despre „opulenta” din Tara Oasului: „Mai multe Porsche, Maserati si Mercedes decat in cartierele bogate din Munchen sau Londra”

news

Prestigioasa publicatie britanica The Guardian a dat publictatii, luni, un amplu reportaj despre nuntile si obiceiurile romanilor din Tara Oasului. Jurnalistul britanic a ramas uimit de „opulenta” pe care o afiseaza localnicii.

„Intr-o regiune izolata din nordul Romaniei, exista un amestec remarcabil de traditie si bogatie. Locuitorii din regiunea Oas muncesc de ani de zile in Occident pentru ca acasa sa poata construi case magnifice si sa conduca masini scumpe. Imbracati dupa ultima moda pariziana, dar si in costume populare vechi, acestia organizeaza nunti opulente in valoare de zeci de mii de lire sterline, unde invitatii danseaza printre gheata carbonica si mananca delicatese alese”, incepe reportajul din The Guardian.

The Guardian prezinta detalii si imagini leagte de organizarea unei nunti, materialul fiind presarat cu amanunte privind bogatia localnicilor.

„Timp de 11 luni pe an, ei lucreaza in Europa de Vest, dar la mijlocul lunii august se intorc in satele lor natale de pe dealurile din nordul Romaniei, in apropiere de granita cu Ungaria si Ucraina. ;Tot anul muncesc din greu, economisesc bani, nu-si iau vacante, dar acasa vor sa se dea mari’, spune Claudiu Bud. El a lucrat in Spania si Anglia, dar s-a intors acasa pentru a conduce barul Enigma din Negresti-Oas, capitala regiunii, cu o populatie de 12.000 de locuitori. ‘Oamenii de aici au fost intotdeauna harnici si capabili sa faca bani;, spune el, inconjurat de sticle de whisky-uri scumpe.

De unde a venit bogatia localnicilor? ‘Chiar si in perioada comunista, ei calatoreau vara in sudul tarii pentru munci agricole sezoniere sau pentru a picta. Au taiat paduri care trebuiau sa faca loc pentru campuri atunci cand dictatorul comunist Ceausescu a vrut sa faca din Romania granarul Europei. Imediat ce a cazut comunismul, au plecat in vest sa munceasca’, spune Bud in barul sau Enigma.

La inceput, poate ca nu stiau limbi straine, dar nu s-au deranjat sa munceasca din zori si pana la asfintit, facand o munca la care altii strambau din nas. Dormeau in case abandonate sau se inghesuiau in apartamente in miniatura in cele mai proaste cartiere si economiseau. Unii au avut succes si si-au infiintat propriile companii. Cand au strans suficienti bani, au inceput sa construiasca case in satele lor, care seamana mai degraba cu palate, dar in care nu locuieste nimeni in cea mai mare parte a anului. Acestea sunt reconstruite si imbunatatite in mod constant. Exista o vorba in Oas: ‘Daca vecinul meu isi construieste o casa cu trei etaje, a mea trebuie sa aiba patru'”, relateaza publicatia britanica.

„Vara, pe drumurile de tara din Oas poti intalni masini Porsche, Maserati sau Mercedes in numar care le eclipseaza chiar si pe cele din cartierele bogate din Munchen sau Londra. Deseori vad la volan un tanar sau o tanara la volan. ‘Aceasta este ultima tendinta, au inceput sa se intreaca in cine le va cumpara copiilor lor cea mai puternica si mai scumpa masina’, spune Bud, clatinand din cap”, a mai scris The Guardian.

Publicatia britanica a mai notat ca o nunta in Oas costa in jur de 50.000 de euro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: