The Guardian: Se indreapta SUA spre un al doilea Razboi Civil? Ce era de neconceput a devenit posibil, comparatie cu Irlanda de Nord

analize

In conditiile in care tara este polarizata si republicanii imbratiseaza autoritarismul, unii experti se tem de o insurgenta in stilul Irlandei de Nord, este titlul unei analize publicate duminica in The Guardian de corespondentul ziarului la Washington.

Joe Biden a sperat timp de un an ca America ar putea reveni la normalitate. Dar joia trecuta, la prima aniversare a insurectiei ucigase de la Capitoliul SUA, presedintele a recunoscut in cele din urma intreaga amploare a amenintarii actuale la adresa democratiei americane.

„In acest moment, trebuie sa decidem”, a declarat Biden in Statuary Hall, unde manifestantii au navalit cu un an mai devreme. „Ce fel de natiune vom fi? Vom fi o natiune care accepta violenta politica ca norma?”.

Este o intrebare pe care si-o pun acum multi din America si nu numai. Intr-o societate profund divizata, in care chiar si o tragedie nationala precum cea de la 6 ianuarie nu a facut decat sa-i indeparteze si mai mult pe oameni, exista teama ca acea zi a fost doar inceputul unui val de neliniste, conflict si terorism intern.

O serie de sondaje de opinie recente arata ca o minoritate semnificativa de americani se simte in largul ei la ideea de a recurge la violenta impotriva guvernului. Chiar si discutiile despre un al doilea razboi civil american au trecut de la fantezie marginala la mainstream mediatic.

„Urmeaza un razboi civil?”, a fost titlul transant al unui articol din revista New Yorker din aceasta saptamana. „Ne confruntam cu adevarat cu un al doilea razboi civil?”, a fost titlul unui articol din New York Times de vineri. Trei generali americani in retragere au scris un articol recent in Washington Post, avertizand ca o noua tentativa de lovitura de stat „ar putea duce la un razboi civil”.

Simplul fapt ca astfel de notiuni intra in domeniul public arata ca ceea ce era altadata de neconceput a devenit de gandit, chiar daca unii ar sustine ca ramane ferm improbabil.

Anxietatea este alimentata de ranchiuna de la Washington. Biden a spus joi: „Nu voi permite nimanui sa puna un pumnal la gatul democratiei noastre”.

Ilustrand acest lucru, aproape niciun republican nu a participat la comemorari, in timp ce partidul incearca sa rescrie istoria, sustinand ca cei care au incercat sa anuleze infrangerea lui Trump in alegeri sunt martiri care lupta pentru democratie. Tucker Carlson, cel mai urmarit prezentator al retelei conservatoare Fox News, a refuzat sa difuzeze orice clip din discursul lui Biden, argumentand ca 6 ianuarie 2021 „abia daca este o nota de subsol” din punct de vedere istoric, deoarece „intr-adevar nu s-au intamplat prea multe in acea zi”.

In conditiile in care cultul lui Trump este mai dominant ca niciodata in Partidul Republican, iar grupurile radicale de dreapta, precum Oath Keepers si Proud Boys, sunt in mars, unii considera ca amenintarea la adresa democratiei este mai mare acum decat in urma cu un an. Printre cei care trag un semnal de alarma se numara Barbara Walter, politolog la Universitatea din California, San Diego, si autoarea unei noi carti, How Civil Wars Start.

Anterior, Walter a facut parte din grupul de lucru pentru instabilitate politica, un grup consultativ al CIA, care avea un model de predictie a violentei politice in tarile din intreaga lume – cu exceptia SUA insasi. Cu toate acestea, odata cu ascensiunea demagogiei rasiste a lui Trump, Walter, care a studiat razboaiele civile timp de 30 de ani, a recunoscut semnele revelatoare la propria sa usa.

Unul a fost aparitia unui guvern care nu este nici pe deplin democratic, nici pe deplin autocratic – o „anocratie”. Celalalt este un peisaj care se transforma intr-o politica identitara, in care partidele nu se mai organizeaza in jurul ideologiei sau al unor politici specifice, ci pe criterii rasiale, etnice sau religioase.

Walter a declarat pentru Observer: „Pana la alegerile din 2020, 90% din Partidul Republican era alb. In cadrul grupului de lucru, daca am vedea acest lucru intr-o alta tara multietnica, multireligioasa, care se bazeaza pe un sistem bipartidist, este ceea ce am numi o super factiune, iar o super factiune este deosebit de periculoasa”.

Nici macar cel mai sumbru pesimist nu prezice o reluare a razboiului civil din 1861-65, cu o armata albastra si o armata rosie purtand batalii crancene. „Ar semana mai mult cu Irlanda de Nord si cu ceea ce a experimentat Marea Britanie, unde este mai mult o insurgenta”, a continuat Walter. „Probabil ca razboiul ar fi mai descentralizat decat in Irlanda de Nord, deoarece avem o tara atat de mare si exista atat de multe militii in toata tara”.

„Ar recurge la tactici neconventionale, in special la terorism, poate chiar la un pic de razboi de gherila, in care ar viza cladiri federale, sinagogi, locuri cu multimi mari. Strategia ar fi una de intimidare si de a speria publicul american, facandu-l sa creada ca guvernul federal nu este capabil sa aiba grija de ei.”

Un complot din 2020 pentru rapirea lui Gretchen Whitmer, guvernatorul democrat al statului Michigan, ar putea fi un semn al lucrurilor care vor urma. Walter sugereaza ca figurile din opozitie, republicanii moderati si judecatorii considerati antipatici ar putea deveni cu totii potentiale tinte de asasinat.

„Mi-as putea imagina, de asemenea, situatii in care militiile, in colaborare cu fortele de ordine din acele zone, sa creeze mici etnostate albe in zonele in care acest lucru este posibil din cauza modului in care este impartita puterea aici, in Statele Unite. Cu siguranta ca nu ar semana deloc cu razboiul civil care a avut loc in anii 1860.”

Walter remarca faptul ca majoritatea oamenilor tind sa presupuna ca razboaiele civile sunt declansate de cei saraci sau oprimati. Nu este asa. In cazul Americii, este vorba de o reactie din partea unei majoritati albe destinate sa devina o minoritate pana in jurul anului 2045, o eclipsa simbolizata de alegerea lui Barack Obama in 2008.

Walter a explicat: „Grupurile care au tendinta de a declansa razboaie civile sunt grupurile care au fost candva dominante din punct de vedere politic, dar care sunt in declin. Fie au pierdut puterea politica, fie sunt pe cale sa o piarda si cred cu adevarat ca tara este a lor de drept si sunt indreptatiti sa foloseasca forta pentru a recastiga controlul, deoarece sistemul nu mai functioneaza pentru ei”.

La un an de la insurectia din 6 ianuarie, atmosfera de la Capitoliu ramane toxica pe fondul unei prabusiri a civilizatiei, a increderii si a normelor comune. Mai multi membri republicani ai Congresului au primit mesaje amenintatoare, inclusiv o amenintare cu moartea, dupa ce au votat pentru un proiect de lege de infrastructura caruia Trump i s-a opus.

Cei doi republicani care fac parte din comitetul restrans al Camerei Reprezentantilor care investigheaza atacul din 6 ianuarie, Liz Cheney si Adam Kinzinger, se confrunta cu apeluri pentru a fi exclusi din partidul lor. Democrata Ilhan Omar din Minnesota, o musulmana de origine somaleza, a suferit abuzuri islamofobe.

Cu toate acestea, sustinatorii lui Trump sustin ca ei sunt cei care lupta pentru a salva democratia. Anul trecut, congresmanul Madison Cawthorn din Carolina de Nord a spus: „Daca sistemele noastre electorale vor continua sa fie fraudate si vor continua sa fie furate, atunci va duce intr-un singur loc si acela este varsarea de sange”.

Luna trecuta, congresista Marjorie Taylor Greene din Georgia, care a deplans tratamentul aplicat celor 6 inculpati din ianuarie incarcerati pentru rolul lor in atac, a facut apel la un „divort national” intre statele albastre si cele rosii. Democratul Ruben Gallego a raspuns cu fermitate: „Nu exista un ‘divort national’. Ori sunteti pentru razboi civil, ori nu. Spuneti-o daca vreti un razboi civil si va declarati oficial tradator”.

Exista, de asemenea, perspectiva ca Trump sa candideze din nou la presedintie in 2024. Statele conduse de republicani impun legi de restrictionare a votantilor, calculate pentru a favoriza partidul, in timp ce loialistii lui Trump incearca sa preia conducerea alegerilor. O cursa disputata pentru Casa Alba ar putea constitui un cocktail incendiar.

James Hawdon, director al Centrului pentru studii de pace si prevenirea violentei de la universitatea Virginia Tech, a declarat „Nu-mi place sa fiu alarmist, dar tara se indreapta din ce in ce mai mult spre violenta, nu se indeparteaza de ea. Alte alegeri contestate ar putea avea consecinte sumbre”.

Desi majoritatea americanilor au crescut luand de bunavoie democratia sa stabila, aceasta este, de asemenea, o societate in care violenta este norma, nu exceptia, de la genocidul nativilor americani la sclavie, de la razboiul civil la patru asasinate prezidentiale, de la violenta armelor de foc care ia 40.000 de vieti pe an la un complex militar-industrial care a ucis milioane de oameni in strainatate.

Larry Jacobs, director al Centrului pentru studiul politicii si guvernarii de la Universitatea din Minnesota, a declarat: „America nu este neobisnuita cu violenta. Este o societate foarte violenta, iar ceea ce vorbim aici este ca violenta primeste o agenda politica explicita. Aceasta este un fel de noua directie terifianta in America”.

Desi in prezent nu prevede ca violenta politica va deveni endemica, Jacobs este de acord ca orice astfel de deznodamant ar fi, de asemenea, cel mai probabil sa semene cu tulburarile din Irlanda de Nord.

„Am vedea aceste atacuri teroriste episodice, dispersate”, a adaugat el. „Modelul Irlandei de Nord este cel de care, sincer, ne temem cel mai mult, deoarece nu este nevoie de un numar mare de oameni pentru a face acest lucru, iar in acest moment exista grupuri foarte motivate si bine inarmate. Intrebarea este daca FBI-ul s-a infiltrat suficient de mult in ele pentru a le putea elimina inainte ca acestea sa lanseze o campanie de teroare.”

„Bineinteles, in America nu ajuta faptul ca armele sunt predominante. Oricine poate face rost de o arma si ai acces usor la explozibili. Toate acestea reprezinta un foc pentru pozitia precara in care ne aflam acum.”

Nimic, insa, nu este inevitabil.

De asemenea, Biden si-a folosit discursul pentru a lauda alegerile din 2020 ca fiind cea mai mare demonstratie de democratie din istoria SUA, cu un numar record de peste 150 de milioane de oameni care au votat in ciuda unei pandemii. Contestatiile false ale lui Trump la adresa rezultatului au fost respinse de ceea ce ramane un sistem judiciar robust si au fost analizate de ceea ce ramane o societate civila si o presa vibranta.

Pentru a verifica realitatea, Josh Kertzer, un politolog de la Universitatea Harvard, a scris pe Twitter: „Cunosc o multime de cercetatori in domeniul razboiului civil si … foarte putini dintre ei cred ca Statele Unite se afla in pragul unui razboi civil.”

Si totusi, presupunerea ca „nu se poate intampla aici” este la fel de veche ca si politica insasi. Walter a intervievat numerosi supravietuitori cu privire la perioada premergatoare razboaielor civile. „Ceea ce a spus toata lumea, indiferent daca se aflau in Bagdad, Sarajevo sau Kiev, a fost ca nu ne-am asteptat la asa ceva”, si-a amintit ea. „De fapt, nu am fost dispusi sa acceptam ca ceva nu era in regula pana cand nu am auzit focuri de mitraliera in deal. Si pana atunci, era prea tarziu”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: