Categories: externe

The New York Times: BREXIT ameninta ordinea impusa lumii de catre SUA dupa 1945

Votul istoric al Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ameninta destramarea blocului unor natiuni democratice care au coexistat in pace de decenii, scrie The New York Times. Insa provoaca de asemenea incertitudine cu privire la o chestiune si mai importanta: ordinea impusa lumii de catre SUA dupa 1945 este si ea amenintata? 

Alegerea britanicilor de a se retrage in ceea ce unii critici ai fenomenului numesc “Mica Britanie” este doar una dintre chestiunile interdependente care sugereaza potentialul unei reorganizari de putere, de relatii economice, de granite si ideologice pe intregul glob.

Ritmul lent al cresterii economice a limitat increderea in economiile traditionale liberale, cu precadere in fata relocarilor economice sau cauzate de imigratie. Populismul a incoltit in vest. Granitele din Estul Mijlociu sunt sterse in timp ce sectarismul ia amploare. China creste din ce in ce mai increzatoare, iar Rusia din ce in ce mai aventuroasa. Refugiatii din tari sarace sau sfasiate de razboaie trec pamanturi si ape in numar record pentru a-si gasi o viata mai buna care le-a fost revelata cu ajutorul comunicatiilor moderne.

Aceste forte se regrupeaza ca niciodata pentru a provoca institutiile vestului si aliantele stabilite dupa cel de-al doilea razboi mondial si care au detinut conducerea si oranduirea mondiala de atunci incoace.

Marea Britanie a fost un pilon al acestei ordini mondiale, precum si un beneficiar al acesteia. Aceasta are un rol important in ONU, in NATO, in Fondul Monetar International si in Banca Internationala- aceste institutii fondate postbelica, menite a promoveze pacea mondiala, siguranta si prosperitatea economica.

Acum, Marea Britanie simbolizeaza o fisura in aceasta fundatie postbelica. Iesirea sa din UE va slabi un bloc care reprezinta cea mai mare piata mondiala, precum si o ancora in democratia globala. De asemenea submineaza consensul postbelic potrivit caruia aliantele dintre natiuni sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii si pentru diluarea nationalismului care a dus deja Europa intr-un conflict sangeros, nationalism care reapare.

„Mai mult: pierderea vocii puternice a Marii Britanii in Europa intervine intr-un moment foarte prost: exact cand Statele Unite si aliatii lor se gandesc ce abordare sa aiba fata de o Rusie revansarda si sa relanseze Alianta Nord-Atlantica, cand grabesc semnarea Acordului comercial SUA-UE si cauta o solutie diplomatica la conflictul sirian, solutie care ar relaxa presiunile migratoare asupra Europei”, argumenteaza publicatia.

„Atunci cand presedintele rus, Vladimir Putin, se bucura, stim ca avem o problema in sistemul international”, atrage atentia fostul ministru britanic de Externe David Miliband.

Potrivit NYT, din aceasta situatie apare o intrebare esentiala: Daca Marea Britanie nu mai poate juca acest rol indispensabil pentru Washington, trebuie sa existe o alta tara care sa poata face acest lucru. „Poate; dar este greu de imaginat care”, subliniaza cotidianul american. „Nu este un rol pe care Germania sa fi aratat ca l-ar vrea prea mult. (…) Desi coopereaza cu Statele Unite in diverse domenii, Germania continua sa aiba suspiciuni profunde despre SUA, alimentate si de informatiile dezvaluite de fostul angajat NSA Edward Snowden, inclusiv despre interceptarea conversatiilor cancelarului Angela Merkel”, explica NYT, notand ca Franta nu prea are politici compatibile cu cele ale Washingtonului, Italia se confrunta cu probleme economice prea mari, Olanda este prea mica, iar Polonia nu are inca influenta vechilor state membre NATO.

„In plus, mai este si o problema de exercitare a unui rol de conducere. Liderii britanici erau europenii cei mai aliniati pozitiei americane in negocierile pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), elaborat de SUA cu unii dintre cei mai mari parteneri comerciali”, subliniaza NYT.

Dupa referendumul pro-Brexit, presedintele SUA, Barack Obama, a mentinut avertismentul ca Marea Britanie va ajunge „la capatul randului” in efortul de a semna un acord comercial cu Statele Unite, pentru ca Washingtonul va prefera Parteneriatul cu Uniunea Europeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

5 ore ago

Opt tari europene cer repatrierea refugiatilor sirieni

Cel putin opt state membre ale Uniunii Europene doresc sa fie create zone de securitate…

5 ore ago

DNA, nevoita sa dezminta minciunile AUR: Nicusor Dan nu este urmarit penal. „Atragem atentia asupra echilibrului in discursul public”

DNA a dezmintit, vineri seara, afirmatiile candidatului AUR la Primaria Capitalei, MIhai Enache, conform caruia…

O oră ago

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

4 ore ago