The New York Times: „Statele Unite au desfasurat in ultimii opt ani douasprezece baze secrete in Ucraina, fapt care ar fi putut contribui la decizia lui Putin de a ataca aceasta tara”

externe

CIA, implicare, Ucraina, spionaj, Rusia

Statele Unite au desfasurat 12 baze secrete in Ucraina in ultimii 8 ani, transformand-o intr-un cap de pod crucial pentru serviciile de informatii in lupta impotriva Rusiei, relateaza cotidianul american The New York Times

Americanii ar fi infiintat „posturi de interceptare a informatiilor” si au antrenat spioni pentru a opera in Rusia, Europa, Cuba si alte locuri unde Federatia Rusa are o prezenta importanta. Iar aceasta cooperare s-a extins in ultimii ani, Ucraina interceptand mai multe informatii in Rusia decat celula CIA.

In 2016, CIA a inceput sa creeze „Unitatea 2245”, insarcinata cu capturarea dronelor rusesti si a echipamentelor de comunicatii pentru a intra apoi in sistemele de criptare rusesti. Dupa inceperea razboiului, bazele CIA au devenit centre de urmarire a satelitilor de spionaj rusi si de interceptare a conversatiilor.

Potrivit publicatiei citate, este posibil ca interferenta americana sa fi fost un factor care a dus la decizia lui Putin de a lansa o invazie in Ucraina.

„La sfarsitul anului 2021, Putin se gandea daca sa lanseze o invazie la scara larga.El s-a intalnit cu seful unuia dintre principalele servicii de spionaj ale Rusiei, care i-a spus ca CIA, impreuna cu serviciile secrete britanice MI6, controlau Ucraina si o transformau intr-un teren de pregatire pentru operatiuni impotriva Moscovei”, scriu jurnalistii americani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: