Ticalosia lui Tudorel. Iata cum actualul ministru „afecta iremediabil imaginea Romaniei” cand s-a plans institutiilor europene ca PSD vrea sa desfiinteze CCR

news

Unul dintre argumentele folosite de Tudorel Toader prin care a obtinut sustinerea CCR pentru revocarea lui KOvesi este ca sefa DNA a facut declaratii care au „afectat iremediabil imaginea Romaniei”. Insa, acelasi tip de declaratii le-a facit si Tudorel Toader in 2012, cand voci PSD solicitau desfiintarea CCR.

In 2012, in plina criza generata de suspendarea lui Traian Basescu, numeroase voci din PSD sau din cadrul Guvernului Ponta solicitau „desfiintarea” Curtii Constitutionale. Atunci, CCR a reactionat violent si a anuntat ca „a sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene” in legatura cu amenintarile PSD. Printre semnatarii sesizari se afla si judecatorul CCR Tudorel Toader.

„Judecatorii Curtii Constitutionale, reuniti in plen la data de 3 iulie 2012, luand act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autoritati publice, precum si unele mijloace de informare in masa le-au declansat la adresa Curtii Constitutionale, culminand cu tot felul de solutii pentru desfiintarea acestei institutii, au decis sa faca urmatoarele precizari pentru toate autoritatile publice prevazute in Titlul III al Constitutiei – Parlament, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca – precum si pentru toti cetatenii Romaniei:

(…) Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei. Aceasta masura incalca grav dispozitiile art.145 din Constitutia Romaniei, in care se prevede ca pe durata exercitarii mandatului judecatorii sunt inamovibili – adica nu pot fi revocati.

(…) Avand in vedere situatia deosebit de grava, atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor, Curtea Constitutionala a sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene.

Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei in urmatoarea componenta: Augustin Zegrean, presedintele Curtii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lazaroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader – judecatori”, se afrima intr-un comunicat al CCR citat de Mediafax.

Dupa sase ani, acelasi Tudorel Toader a invinovatit-o pe Kovesi ca a afectat „imaginea tarii” prin declaratiile in presa straina in care vorbea despre „atacurile virulente pe care Guvernul, alte autoritati publice, precum si unele mijloace de informare in masa le-au declansat” impotriva DNA si a procurorilor.

„De-a lungul anului, discursul sau intern si extern a evoluat catre un atac furibund la adresa institutiilor, politicienilor, oamenilor de afaceri. Intr-un interviu acordat Euronews, procurorul-sef DNA s-a lansat intr-o critica dura la adresa unor proiecte de legi aflate in dezbatere parlamentara, acuzand deopotriva politicienii si oamenii de afaceri ca lovesc impotriva efortului de curatare a uneia dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana. Articolul citeaza, de asemenea, o alta afirmatie extrem de grava a procurorului-sef DNA, potrivit careia votul legilor justitiei va avea un serios impact asupra independentei justitiei si va avea ca rezultat controlul politic al activitatii procurorilor si obstructionarea luptei impotriva coruptiei. In acelasi articol, s-a acreditat o mobilizare a sistemului format din politicieni si oameni de afaceri care s-ar simti amenintati si din acest motiv ar avea interesul mentinerii controlului asupra resurselor publice.

(…) Au fost exprimate critici vehemente cu privire la unele propuneri de modificare legislativa, dovedite ulterior ca fiind constitutionale. Afirmatiile astfel facute sunt fara precedent si nereale, au afectat iremediabil imaginea Romaniei, sunt de natura sa creeze o imagine falsa asupra realitatii, asupra Romaniei si a statului de drept”, afirma Toader in raportul prin care a cerut revocarea lui Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: