Ticalosia suprema. Melescanu ii acuza pe romanii din diaspora de violente: „Avem poze cu oameni cu vanataile de pe ei”

politica

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat, luni, ca in urma scrutinului din diaspora, de pe 26 mai, au existat fotografii cu oameni din comisii de votare care aveau vanatai si a spus, intrebat daca au fost depuse plangeri in acest sens, ca a rugat colegii de la ambasada „sa nu escaladam noi discutiile”.

El s-a referit la grupuri de romani care ar fi venit cu autocare la sectiile de votare si a dat si un exemplu in acest sens.

„In general au fost in marile capitale in care televiziunea este prezenta, a fost o aglomerare foarte mare de oameni, inclusiv grupuri bine organizate care au continuat sa faca campanie electorala, inclusiv in interiorul sectiilor de votare, ceea ce este interzis prin lege (…) La Bologna, la consulat, la ora 7, 30 erau doi votanti si au venit cinci autocare cu 200 de oameni care au facut imediat o coada imensa si un scandal de ce nu se voteaza mai repede”, a afirmat Melescanu la o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Totodata, el a punctat ca una din cauzele intarzierii votului a fost si faptul ca „foarte multi dintre cei care doreau sa voteze nu aveau documentele in regula – aveau pasapoarte expirate, nu aveau carti de identitate”.

„Cu toate acestea, si-au dorit foarte mult sa voteze si de mai multe ori s-au intamplat incidente (…) Aceste lucruri au luat si ele din timpul nostru”, a precizat Melescanu.

In contextul tensiunilor din sectiile de votare, a spus seful diplomatiei romane, „au existat si lucruri mult mai grave – amenintari cu moartea, atacuri fizice”.

„Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vanataile de pe ei, avem imagini cu oameni care dupa incheierea votului au incercat sa sparga usa ambasadei”, a punctat ministrul.

Intrebat daca au existat plangeri penale in acest sens, Teodor Melescanu a raspuns: „Nu am o profesie de denuntator si am rugat colegii de la ambasada sa nu escaladam noi discutiile, desi la ambasada s-au prezentat la sectiile de votare cateva zeci de denunturi pentru ca nu s-a desfasurat bine votul”.

Melescanu a subliniat ca pregatirea si organizarea procesului electoral in afara tarii este in responsabilitatea Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate, iar Ministerul Afacerilor Externe „asigura logistic procesul de votare”.

Mai mult despre: ,


Comentarii: