TikTok a fost interzis si pe telefoanele guvernului britanic

externe

tiktok

Marea Britanie a interzis joi TikTok pe toate dispozitivele guvernamentale, in contextul in care tarile occidentale adopta o abordare tot mai ostila fata de aceasta aplicatie, scrie Politico.

Insa un purtator de cuvant al guvernului a declarat ca primul ministru isi va pastra contul TikTok deschis si ca interdictia nu se extinde la telefoanele personale ale oficialilor. Firma de socializare a declarat ca este „dezamagita” de aceasta masura.

Decizia vine in urma unei revizuiri efectuate de Centrul National de Securitate Cibernetica al tarii. TikTok este detinuta de ByteDance, o companie cu sediul in China, iar guvernele occidentale se tem ca aceasta ar putea oferi spionilor de la Beijing acces la date sensibile.

Ministrul Oliver Dowden, a declarat in Camera Comunelor ca interdictia, care incepe imediat, este „proportionala” si „prudenta” si urmeaza unor masuri similare luate de aliati.

„Este clar ca ar putea exista un risc in legatura cu modul in care datele guvernamentale sensibile sunt accesate si utilizate de anumite platforme”, a spus el.

Interdictia se aplica dispozitivelor din toate departamentele guvernului central, agentiile guvernamentale si organismele independente. Dowden a mai spus ca a scris administratiilor descentralizate si ca va scrie si consiliilor locale.

Pe langa aceasta interdictie, Dowden a adaugat ca doar o lista de aplicatii aprobate de terti va fi permisa pe dispozitivele guvernamentale. „Acest sistem este deja in vigoare in multe departamente”, a spus el. „Acum, acesta va fi implementat in intregul guvern”.

El a spus ca vor exista derogari acordate „de la caz la caz”.

Aceasta urmeaza interdictiilor similare impuse de institutiile UE, Belgia si Canada. Statele Unite au restrictionat, de asemenea, aplicatia anul trecut, iar acum lucreaza la planuri mai ample care ar putea face ca ByteDance, compania mama a TikTok, sa fie fortata sa vanda sau sa se confrunte cu o interdictie totala.

TikTok a reactionat la aceasta masura prin evidentierea eforturilor sale in curs de desfasurare, in cadrul „Proiectului Clover”, pentru a consolida securitatea datelor pentru utilizatorii sai europeni.

Theo Bertram, vicepresedintele pentru politici publice al firmei de socializare din Europa, a declarat pe Twitter: „Suntem dezamagiti de decizia Marii Britanii de a impiedica personalul guvernamental sa foloseasca TikTok pe telefoanele lor de serviciu. Guvernul spune ca este o masura de precautie si nu se bazeaza pe niciun incident real. Ni se pare ca este determinata de o geopolitica mai larga, in care TikTok si utilizatorii nostri nu joaca niciun rol”.

Dowden este deja indemnat de parlamentarii conservatori sa extinda interdictia la telefoanele personale ale functionarilor.

Fostul lider conservator Iain Duncan Smith a declarat: „Telefoanele private sunt folosite pentru afaceri guvernamentale”.

Dar Dowden a justificat interdictia limitata spunand ca se bazeaza pe un „risc specific” pentru dispozitivele guvernamentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: