TikTok spune ca SUA ameninta sa interzica aplicatia daca proprietarii chinezi nu cedeaza participatia

externe

Administratia Biden a cerut proprietarilor chinezi ai TikTok sa-si cedeze participatiile in populara aplicatie video sau sa se confrunte cu o posibila interdictie din SUA, a declarat compania, miercuri, potrivit Reuters.

Miscarea este cea mai dramatica dintr-o serie de masuri recente ale oficialilor si legiuitorilor americani care au ridicat temeri ca datele utilizatorilor TikTok din SUA ar putea fi transmise guvernului Chinei. TikTok, detinut de ByteDance, are peste 100 de milioane de utilizatori din SUA.

Este, de asemenea, pentru prima data, sub administratia presedintelui democrat Joe Biden, cand a fost anuntata o potentiala interdictie a TikTok. Predecesorul lui Biden, republicanul Donald Trump, a incercat sa interzica TikTok in 2020, dar a fost blocat de instantele din SUA.

Purtatorul de cuvant al TikTok, Brooke Oberwetter, a declarat pentru Reuters ca ByteDance a fost recent anuntata de Comitetul pentru Investitii Straine din Statele Unite (CFIUS), condus de Trezoreria SUA, sa-si vanda actiunile, in caz contrar se vor confrunta cu un posibila interzicere in SUA a aplicatiei video.
Wall Street Journal a raportat pentru prima data aceasta miscare. ByteDance a confirmat ca 60% din actiunile sale sunt detinute de investitori globali, 20% de angajati si 20% de fondatori.

CFIUS a recomandat in unanimitate in 2020 ca ByteDance sa cedeze TikTok. Sub presiunea presedintelui de atunci Trump, ByteDance a incercat, la sfarsitul anului 2020, sa finalizeze, fara succes, un acord cu Walmart si Oracle Corp pentru a muta activele TikTok din SUA intr-o noua entitate.

„Daca obiectivul este protejarea securitatii nationale, cesionarea nu rezolva problema: o schimbare a proprietatii nu ar impune noi restrictii asupra fluxurilor de date sau accesului”, a spus Oberwetter intr-un comunicat.

Casa Alba a refuzat sa comenteze.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, urmeaza sa apara in fata Congresului SUA saptamana viitoare. Nu este clar daca guvernul chinez va aproba vreo cesionare, iar Ambasada Chinei la Washington nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii.

Luna trecuta, Casa Alba a dat agentiilor guvernamentale 30 de zile sa stearga aplicatia de pe dispozitive si sisteme federale. De asemenea, peste 30 de state din SUA au interzis angajatilor sa foloseasca TikTok pe dispozitivele detinute de guvern.

Orice interdictie din SUA s-ar confrunta cu obstacole legale semnificative si potentiale ramificatii politice, deoarece TikTok este popular printre milioane de tineri americani.

Saptamana trecuta, senatorul democrat Mark Warner a spus ca este important ca guvernul SUA sa faca mai mult pentru a clarifica care sunt riscurile pentru securitatea nationala din TikTok. „Va intra in sarcina guvernului sa-si arate cartile in ceea ce priveste modul in care aceasta este o amenintare”, a spus Warner.

TikTok si CFIUS negociaza de mai bine de doi ani cu privire la cerintele de securitate a datelor. TikTok a declarat ca a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru eforturi de securizare a datelor si respinge acuzatiile de spionaj.

TikTok a declarat miercuri ca „cea mai buna modalitate de a aborda preocuparile legate de securitatea nationala este protectia transparenta a datelor si sistemelor utilizatorilor din SUA, prin monitorizare si verificare din partea tertilor”.

Saptamana trecuta, Casa Alba a sustinut o initiativa a senatorilor pentru a acorda administratiei noi puteri de a interzice TikTok si alte tehnologii din strainatate daca acestea reprezinta amenintari pentru securitatea nationala. Ar putea oferi administratiei Biden munitie noua in instanta daca ar incerca sa interzica TikTok.

Consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, a laudat proiectul de lege bipartizan, spunand ca „ne va intari capacitatea de a aborda riscurile prezentate de tranzactiile individuale si riscurile sistemice ale anumitor clase de tranzactii care implica tari de interes din sectoarele tehnologice sensibile”.

Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor a votat in aceasta luna, in conformitate cu liniile de partid, un proiect de lege mult mai amplu care vizeaza Tiktok, sustinut de reprezentantul republican Michael McCaul, despre care democratii au spus ca va cere administratiei sa interzica efectiv TikTok si alte subsidiare ale ByteDance.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: