Timisoara, 16 decembrie 1989. 34 de ani de la inceputul sfarsitului comunismului

In 16 decembrie 1989, incepe la Timisoara revolutia care avea sa provoace caderea comunismului in Romania, dupa cum mentioneaza Stan Stoica in volumul sau „Romania 1989-2005. O istorie cronologica” (Ed. Meronia, 2005). In acea zi, mai multi credinciosi din oras demonstrau pasnic, in jurul Catedralei reformate din Piata Maria, fata de o decizie judecatoreasca prin care pastorul reformat Laszlo Tokes urma sa fie evacuat si mutat in alta localitate, conform unui documentar Agerpres.
Miscarea avea sa se extinda, la aceasta aderand studenti, muncitori si alti locuitori ai Timisoarei. Se formeaza coloane de timisoreni care se indreapta catre centrul orasului. Izbucneste, astfel, o revolta anticomunista pe fondul scaderii dramatice a nivelului de trai al populatiei, ca si al destramarii sistemului comunist european in fostele tari socialiste, conform volumului „Istoria Romaniei in date” (Ed. Enciclopedica, 2003).
In scurt timp, Piata Maria este ocupata de cateva sute de persoane, care scandeaza „Libertate”, „”Dreptate” si care canta „Desteapta-te, romane!”. Coloanele de manifestanti se indreapta spre Comitetul judetean al Partidului Comunist Roman (PCR). Sunt mobilizate fortele de ordine ale Ministerului de Interne, ale Militiei, armata, garzile patriotice, pompierii.
„Jos cu Ceausescu!”
Manifestantii sunt intampinati cu jeturi de apa, gaze lacrimogene. Au loc ciocniri violente intre demonstranti si fortele de ordine. Se opereaza arestari. Manifestantii se retrag si se repliaza in fata Catedralei. Coloanele de manifestanti pornesc din nou prin oras, dar din nou sunt atacate de fortele de ordine; se dau lupte in adevaratul sens al cuvantului; multi demonstranti sunt arestati.
In jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de catre manifestanti si se striga „Jos cu Ceausescu!”. O parte a multimii merge spre caminele studentesti pentru a aduna noi demonstranti. Pana la miezul noptii, unii manifestanti, printre care si pastorul Laszlo Tokes, sunt batuti si arestati.
17 decembrie 1989, primele focuri de arma
Nicolae Ceausescu convoaca o teleconferinta cu structurile de conducere de partid si de stat din judete si anunta ca a dat ordin sa se traga. „Se someaza, oricine nu se supune se socoteste stare de necesitate si se aplica legea!”, spunea Ceausescu.
In oras se aud primele focuri de arma, pana dupa miezul noptii avand loc lupte de strada intre civili si militari si fiind incendiate TAB-uri, tancuri si magazine. De asemenea, pe treptele catedralei, un grup format din copii si tineri civili incep sa scandeze: „Jos Ceausescu!”, „Libertate!”, „Vrem o tara libera!”.
18 decembrie 1989, operatiunea „Trandafirul”
Pe 18 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu isi incepe vizita oficiala in Republica Islamica Iran, timp in care, in Timisoara, vitrinele magazinelor sunt sparte, militienii sunt peste tot, iar militarii ordona oamenilor sa circule fara oprire, fiind impiedicati sa stea in grupuri. Un grup de 30 de tineri iese in fata catedralei din Timisoara sa repete colinde si alte cateva sute de manifestanti li se alatura, fluturand un steag din care fusese decupata stema comunista.
Are loc o sedinta convocata de generalul Constantin Nuta in urma careia s-au stabilit conditiile derularii operatiunii „Trandafirul”, care a constat in transportarea a 43 de cadavre de la Timisoara la Bucuresti si incinerarea lor, pentru a sterge urmele represiunii. Dupa doua zile in care armata, militia si securitatea incearca sa reprime fara succes revolta, demonstrantii ocupa, la 19 decembrie 1989, centrul Timisoarei, din zona Piata Operei.
Cele mai multe fabrici din Timisoara isi inceteaza activitatea, se organizeaza mitinguri de protest, se formuleaza revendicari. Pe strazile orasului, militarii fraternizeaza cu revolutionarii si se scandeaza: „Armata e cu noi!”. Un numar de 40 de cadavre ale unor victime ale represiunii din Timisoara, neidentificate, sunt transportate, in secret, de la morga Spitalului Judetean Timis in Bucuresti, unde, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, au fost incinerate la crematoriul „Cenusa”. 20 decembrie 1989.
Miscarea de rezistenta
La 20 decembrie 1989, demonstrantii din Timisoara se grupeaza in Frontul Democratic Roman, avandu-i in frunte pe Lorin Fortuna (presedinte), Ioan Chis (vicepresedinte) si Claudiu Iordache (secretar general), cu scopul de a organiza miscarea de rezistenta. Dimineata, zeci de coloane de muncitori din intreprinderile orasului se indreapta spre Piata Operei.
In jurul orei 11.00, generalul Stefan Guse ordona retragerea tehnicii de lupta in cazarmi si interzicerea folosirii armamentului din dotare. In jurul orei 13.00, coloanele de manifestanti ajung in Piata Operei, iar militarii fraternizeaza cu ei. La ora 14.00, efectivele militare sunt retrase in cazarmi, iar autoritatile centrale si locale nu-si mai exercita autoritatea asupra orasului.
Astfel, Timisoara devine primul oras liber al Romaniei, scrie Agerpres care face o cronologie a evenimentelor.
In balconul Operei i se inmaneaza primarului Timisoarei revendicarile protestatarilor: eliberarea arestatilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendica, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulatia libera a oamenilor si a ideilor. Nicolae Ceausescu revine din vizita oficiala din Iran si decreteaza instituirea starii de necesitate.
In cadrul unui discurs televizat, acesta afirma ca „lemente huliganice (…) au provocat distrugeri de tip fascist in scopul destabilizarii tarii, dezmembrarii teritoriale, lichidarii revolutiei socialiste si intoarcerii sub dominatie straina”. Totodata, Ceausescu da vina pe „agenturile straine de spionaj si pe romanii din interior care isi vand tara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute”.
Marsul Eroilor, dupa 34 de ani
Astazi, Muzeul National al Banatului, si nu numai, comunica faptul ca „La 16 decembrie, dupa calendare… a izbucnit Revolutia prin care romanii au castigat cel mai de pret lucru pentru o natie: LIBERTATEA. Au trecut 34 de ani de cand Eroii Revolutiei au inceput sa verse sange pentru libertatea noastra. Au trecut 34 de ani de cand Timisoara s-a razvratit impotriva sistemului dictatorial. Pentru jertfa lor, pentru modul in care au stat cu piepturile goale in fata gloantelor, strigam cu totii: LIBERTATE!
Si ne alaturam astazi, de la ora 18, Marsului Eroilor, organizat de Asociatia Suporterilor Timisoreni Druckeria. Cinstim, la fel ca in fiecare an, memoria parintilor, fratilor si prietenilor cazuti la Revolutie. Cinstim ideea de libertate si de sacrificiu pentru ideal. Refuzam sa uitam si ne incapatanam sa tinem flacara MEMORIEI aprinsa”, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
(foto: Timisoara 1989, de Constantin Duma, Arhiva istorica Agerpres)