Timmermans incurajeaza romanii sa nu cedeze in lupta cu coruptii: Daca imi spuneati in ’90 ca Romania va fi in UE, trebuia sa ne internam la nebuni

externe

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene si candidatul socialistilor la functia de presedinte al comisiei, a primit luni, la Bucuresti, titlul de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.

Oficialul european a aratat in discursul de multumire ca a urmarit de zeci de ani evolutia Romaniei si ca poporul nostru a facut pasi cruciali pentru a ajunge in randul tarilor democratice, civilizate.

„In ultimii douazeci ani de an, avantajul de a fi in pozitia mea, de a avea traiectoria mea publica este ca va pot spune ca am vazut evolutia Romaniei cu ochii mei. Si ca era complet diferita la sfarsitul anilor ’80 si la inceputul celor ’90. Daca imi spuneati atunci ca Romania va fi un stat membru al Uniunii Europene in 2007, trebuia sa ne internam la psihiatrie.

Dar poporul roman a facut acest lucru posibil. Si restul Uniunii Europene a facut acest lucru posibil. Si a fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu pentru mine ca daca nu faceati acest pas istoric, ceea ce Putin face acum in Ucraina, o facea si in Romania„, a declarat Timmermans, potrivit G4media.ro.

Liderul CE a transmis insa ca pasii facuti de Guvernul PSD-ALDE sub umbrela mentalitatii „am castigat alegerile, putem face orice”, ne pot intoarce la acele vremuri, daca nu suntem vigilenti si nu continuam lupta impotriva coruptiei.

Cand statul de drept este incalcat, vedem ca institutiile sunt puse sub un anumit control. Daca am pierdut alegerile, iar presa era impotriva mea, mediul de afaceri era impotriva mea. Si atunci ce fac, data viitoare cand planuiesc sa candidez? Ma asigur ca toate aceste parti, institutii, nu vor mai fi impotriva mea, ci ma vor sustine. In opinia mea, aceasta gandire este cel mai periculos element din societatea actuala. De fiecare data cand vedeti aceste tentative, sa stiti ca se intampla si alte lucruri.

Daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este interpretata dupa ideea ca castigatorul ia totul, veti vedea acest lucru ilustrat intr-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta. Cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui. Exista o legatura intre toate aceste probleme”, a adaugat Timmermans.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a reamintit ca majoritatea guvernamentala de la Bucuresti a luat o serie de masuri impotriva independentei justitiei si a luptei anticoruptie, care au fost criticate de institutiile europene si internationale.

„Ceea cea am vazut in ultimii ani este ca, din pacate, Comisia Europeana, Consiliul Europei, critica schimbari care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare si uneori aceasta sporire a ingerintelor este aparata cu argumentul ca ‘noi am castigat alegerile’. Si cand sunt criticate atacurile impotriva mass media, cei care se lanseaza in aceste atacuri spun ca ei detin majoritatea: ‘trebuie sa fim ascultati pentru ca noi detinem controlul'”, a mai subliniat Frans Timmermans.

Mai mult despre: ,

Comentarii: