politica

Timmermans, reactie-fulger la noile OUG pe justitie de la Bucuresti. Iar a fost pacalit de Guvernul PSD

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat marti la Bruxelles ca nu a fost informat de guvernul Romaniei in legatura cu ordonanta de urgenta adoptata azi: ”Nu am stiut. Nu. Nu stiu despre ce este vorba”. Dancila i-a promis recent ca va discuta guvernul roman va discuta cu Comisia Europeana inainte de a adopta noi ordonante pe justitie.

Intr-o conferinta de presa la care participa alaturi de alaturi de ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, Timmermans a fost intrebat daca stia despre noile ordonante pe justitie adoptate la Bucuresti.

”Inainte de a putea comenta trebuie sa vad care e OUG. Nu stiam ca va fi adoptata, o sa ma uit deindata ce voi ajunge la birou”, a raspuns Timmermans.

Citeste si: Cum satisface interesele Mafiei PSD noua ordonanta a lui Tudorel. Faciliteaza capturarea DNA si a Parchetului General

Ordonanta lui Toader, in interesul Mafiei PSD

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, dupa adoptarea ordonantelor pe justitie, ca functiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate si de procurori care au fost judecatori si ca persoanele aflate in prezent in aceste functii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, dupa care acestea trebuie ocupate in conditiile legii.

Toader a prezentat marti, la finalul sedintei de Guvern, mai multe modificari realizate prin Ordonanta de Urgenta si care privesc legile justitiei. Astfel, functiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare.

“Mai exista o modificare destul de importanta, referitoare la functiile de conducere de rang inalt din cadrul Ministerului Public, ca e procuror general, ca e adjunct, ca e procuror sef la DNA, DIICOT, sef de sectie, toti ceilalti, functii care, potrivit legii in vigoare, potrivit legii anterioare, deci inainte de modificare, pentru aceste functii se prevede un mandat fix cu o durata de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu inseamna nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai in conditiile legii si pana aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanta cu caracter de noutate? (…) Aceste functii nu pot fi delegate, ele se ocupa si trebuiesc ocupate numai in conditiile legii”, a afirmat ministrul Justitiei.

El spune ca in prezent sunt multe functii de conducere ocupate prin delegare, precizand ca acest lucru nu este normal.

“Din pacate, astazi cand vorbim, multe functii de procurori, functii de conducere de rang inalt, sunt ocupate prin delegare ceea ce nu este normal pentru ca legea spune in conditiile legii. Sigur ca astazi cand vorbim sau maine cand apare Ordonanta in Monitor avem astfel de functii ocupate prin delegatie. Avem la finalul Ordonantei o norma tranzitorie care spune ca cei delegati astazi raman in functie timp de 45 de zile, dar in 45 de zile ele trebuiesc ocupate prin procedura legala, in conditiile legii”, a explicat Tudorel Toader.

El a precizat ca o alta modificare se refera la faptul ca acest functii de conducere din cadrul Ministerului Public vor putea fi ocupate si de catre judecatori care au fost procurori.

“Potrivit Ordonantei, pot candida procurorii care indeplinesc conditiile legii, nu se poate altcumva, dar pot candida si judecatori care au fost procurori. Prin urmare cineva cu experienta din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptarii Ordonantei, intrarii in vigoare, are roba de procuror sau a avut candva roba de procuror adica are experienta in managementul si in problema interna, in problemele de functionare, organizare a Ministerului public, prima modificare asadar cu privire la potentiali candidati se refera la posibilitatea ocuparii functiilor de procuror de rang inalt si de catre judecatorii care au fost mai devreme sau mai de demult, care au fost procurori”, a spus Toader.

El a precizat ca in aceste cazuri se modifica si competenta de emitere a avizului consultativ, care pana in prezent era dat de catre Sectia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar de acum incolo competenta avizului consultativ va apartine Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

O oră ago

Franta depaseste (din nou) Marea Britanie in cursa investitiilor straine, pe fondul incetinirii cresterii economice in Europa

Franta a ramas cea mai atractiva destinatie din Europa pentru investitiile straine directe in 2023,…

29 de secunde ago

„Oscarurile Washingtonului”. Iohannis va fi premiat in SUA pentru „conducerea exemplara a Romaniei si pentru rolul sau de lider transatlantic si european”

Consiliul Atlantic il va onora in acest an pe presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, cu…

53 de minute ago

Veste pentru Moscova. Lituania anunta ca batalionul american va ramane in tara pe termen nelimitat, nu pana la sfarsitul anului 2025

Ministrul lituanian al Apararii, Laurinas Kasciunas, a declarat ca batalionul militar american va ramane in…

41 de minute ago

BEC a acceptat noua candidati pentru functia de primar al Capitalei. Printre acestia sunt Sosoaca, Firea si Piedone

Noua candidati intra in cursa electorala pentru a obtine pe 9 iunie fotoliul de primar…

47 de minute ago