Timosenko: „Cand Putin ne-a atacat am mers la Zelenski, ne-am strans mana. Toti am fost de acord sa ne sustinem presedintele si armata si sa lucram pentru victorie”

externe

Fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko l-a descris pe Vladimir Putin, intr-un interviu publicat miercuri de The Guardian, ca fiind „absolut rational, rece, crud, rau negru” si a afirmat ca acesta este hotarat sa intre in istoria Rusiei alaturi de Stalin si Petru cel Mare.

In interviul pentru The Guardian, Timosenko a respins sugestia ca presedintele rus ar fi „nebun”. „El actioneaza in conformitate cu propria sa logica intunecata”, a spus ea. „El este condus de aceasta idee de misiune istorica si vrea sa creeze un imperiu. Acesta este hiper-obiectivul sau. Vine dintr-o dorinta interioara si o credinta profunda”.

Timosenko, lider al revolutiei portocalii din 2004 si prim-ministru in doua randuri, a avut mai multe intalniri individuale cu Putin. Ei au purtat negocieri in 2009, dupa ce Putin, pe atunci prim-ministru, a oprit aprovizionarea cu gaz a Ucrainei. Timosenko a candidat la presedintie in 2010, 2014 si 2019, terminand de doua ori pe locul al doilea si apoi pe locul al treilea.

Putin a fost „intotdeauna precaut” in ceea ce spunea si intotdeauna suspicios ca ar putea fi inregistrat, a spus ea. „El provine din scoala KGB”, a spus ea. Inainte de invazia pe scara larga a Rusiei din februarie, el nu si-a ascuns convingerea ca „nu exista o natiune ca Ucraina si nici oameni ca ucrainenii”, a spus ea.

Ambitiile sale au mers dincolo de confiscarea teritoriului ucrainean si rasturnarea guvernului pro-occidental si pro-NATO, a sugerat Timosenko. Scopul sau geopolitic era de a prelua si Belarus, Georgia si Moldova, precum si de a controla Europa Centrala si de Est, inclusiv statele baltice, la fel cum a facut Moscova in perioada sovietica, a spus ea.

Timosenko se afla la Kiev pe 24 februarie, cand Rusia a lansat un atac pe mai multe fronturi la primele ore ale diminetii. Ea a spus ca rivalitatile si ranchiunile politice din timp de pace au disparut imediat. In acea dimineata, ea a mers la administratia prezidentiala impreuna cu alte personalitati de rang inalt din opozitie si s-a intalnit cu Volodimir Zelenski, impotriva caruia a candidat in 2019.

„Ne-am imbratisat si ne-am strans mana. Toata lumea era socata, palida si speriata. Niciunul dintre noi nu planuia sa paraseasca Kievul”, a spus ea. „Toata lumea stia ca trebuie sa ramanem in picioare pana la sfarsit. Am fost de acord sa ne sustinem presedintele si armata si sa lucram pentru victorie”. Decizia lui Zelenski de a ramane in capitala si de a-si „depasi teama” a fost importanta, a spus ea.

In timp ce bombele rusesti cadeau, Timosenko s-a refugiat in subsolul cladirii moderne de birouri apartinand partidului sau politic Batkivshchyna din cartierul Podil din Kiev, care a fost lovit de mai multe ori de rachete. Intrebata daca este pregatita sa traga in soldatii rusi, ea a raspuns: „Da, am arme legale. Kremlinul m-a pus pe o lista de ucidere, potrivit unor surse. Eram pregatiti”.

Guvernul rus a considerat-o intotdeauna un inamic, a spus Timosenko. Ea a subliniat sprijinul ei pentru aderarea Ucrainei la UE si NATO. La alegerile prezidentiale din 2010, ea a candidat impotriva lui Viktor Ianukovici, care era sustinut de Moscova. Ea a dat vina pentru infrangerea sa pe presedintele demisionar de la acea vreme, Viktor Iuscenko, un vechi aliat al revolutiei portocalii.

In anul urmator, Ianukovici a dispus incarcerarea lui Timosenko intr-un caz considerat in general ca fiind motivat politic. „Putin si Ianukovici m-au intemnitat. Ianukovici nu a fost niciodata un jucator independent. El a fost intotdeauna marioneta lui Putin”, a spus ea. Ea a iesit din inchisoare in 2014, cand Ianukovici a fugit la Moscova dupa protestele anticoruptie de pe Maidan. Cateva saptamani mai tarziu, Putin a anexat Crimeea si a instigat o revolta separatista in estul Ucrainei.

Timosenko a dat interviul din biroul sau din centrul orasului, decorat cu steagul ucrainean si fotografii care o infatiseaza alaturi de lideri occidentali, inclusiv Margaret Thatcher. Ea a laudat „unitatea incredibila” a „coalitiei anti-Putin” si a mentionat in mod special Marea Britanie si pe Boris Johnson, precum si SUA, Canada si Polonia. „Vedem Marea Britanie ca pe o parte a familiei ucrainene mai largi”, a spus ea.

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat ca este important sa nu-l „umilim” pe Putin – o fraza interpretata ca insemnand ca Ucraina ar trebui sa sacrifice o parte din teritoriul sau in schimbul unui acord de realpolitik cu Moscova. Timosenko a declarat ca Franta si Germania – criticate pentru lentoarea cu care livreaza arme – nu ar trebui sa fie ostracizate in timp ce Europa se confrunta cu cea mai grava criza de securitate din ultimele decenii.

Dar ea a spus ca partenerii internationali ai Ucrainei trebuie sa inteleaga ca singura modalitate de a pune capat razboiului este de a zdrobi fortele rusesti pe campul de lupta. Fara a numi pe nimeni, ea a spus ca acestia nu ar trebui sa devina „complici ai raului”. Ea a adaugat: „Nu exista un astfel de acord de pace cu Putin, pentru ca nu duce la pace. Ar duce la un nou razboi cativa ani mai tarziu”.

Miza pentru tara sa este existentiala, a spus ea. Obiectivul Kremlinului a fost de a „depersonaliza” Ucraina, lipsind-o de limba si cultura sa, lasand-o slaba si „atomizata”. Lumea civilizata are o oportunitate unica de a opri Rusia si de a o impiedica sa raspandeasca „razboiul, coruptia, santajul, dezinformarea si lipsa de libertate”, a spus ea.

Rusia a renuntat in mare parte la pretextul ca vizeaza doar infrastructura militara ucraineana, a declarat Timosenko. Uciderea civililor – in orase din regiunea Kiev, cum ar fi Bucha si Irpin, precum si in alte zone – a fost cruda si deliberata, a spus ea, soldatii rusi urmand instructiunile Moscovei.

„Este o parte inseparabila a genocidului lor impotriva natiunii ucrainene”, a spus ea. „Ceea ce s-a intamplat la Mariupol a fost chiar mai rau decat la Bucha, Irpin si Hostomel. Sunt convinsa ca vom reusi sa recucerim Mariupol si sa descoperim amploarea crimelor oribile de acolo. A fost o tragedie, o catastrofa umana de o amploare de neimaginat”.

Ea a concluzionat: „Aceasta este o mare batalie pentru teritoriul nostru si pentru libertatea noastra. Este o sansa istorica pentru lumea libera de a ucide acest rau”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: