In timp ce PSD-ALDE duc razboaie disperate cu justitia, Iohannis cauta sa construiasca. Anunt privind viitorul Romaniei in fata investitorilor americani

politica

Klaus Iohannis a fost prezent, marti seara, la aniversarea a 25 de ani de existenta a Camerei de Comert Americane din Romania (AmCham Romania).

Presedintele a anuntat ca in curand va face public „Proiectul de tara” si le-a cerut investitorilor americani sa se implice. „Ca atare, va lansez tuturor invitatia de a va implica prin idei si solutii si in legatura cu Proiectul de tara pe care il voi supune unui proces de consultare publica in lunile care urmeaza”, a spus Iohannis.

„Imi face placere sa fiu astazi alaturi de dumneavoastra si sa va urez ‘La multi ani!’, cu ocazia implinirii a 25 de ani de activitate a Camerei de Comert Americane in Romania. Sper ca aceasta aniversare sa prefigureze noi si noi parteneriate de afaceri si proiecte fructuoase in plan economic.

AmCham este un partener de incredere al mediului de afaceri romanesc, care a contribuit constant la dezvoltarea relatiilor romano-americane. Cooperarea dintre mediul de afaceri roman si cel american poate deveni un autentic vector de competitivitate pentru economia noastra.

Eu cred cu tarie ca realizarile pe care Romania le-a inregistrat pe parcursul ultimului sfert de veac in sfera performantei economice, a democratiei politice si a statului de drept reflecta si un succes al excelentelor relatii bilaterale dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

Intotdeauna si pretutindeni, comertul si afacerile au reprezentat cea mai viabila si cea mai durabila cale de a uni valorile unor natiuni, de vreme ce aspiratiile de pace si securitate se intregesc prin cele de bunastare si de prosperitate.

Companiile membre AmCham care performeaza in sectorul comertului, industriei auto, tranzactiilor imobiliare, dar si in industria extractiva si energetica confera si mai multa greutate Parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, al carui potential economic trebuie sa se afirme cat mai puternic, tot mai puternic.

Doamnelor si domnilor,

Va incurajez sa aprofundati avantajele competitive ale Romaniei si sa dezvoltati oportunitatile de afaceri pe care economia noastra le ofera.

SUA este cel mai mare investitor non-UE din economia romaneasca, cu investitii de mai multe miliarde de dolari. La sfarsitul anului 2017, schimburile comerciale totalizau aproximativ 2,5 miliarde de dolari, in contextul unei balante, nota bene, echilibrate intre importuri si exporturi, asta in contextul noilor discutii tarifare.

Astfel, relatiile comerciale dintre tarile noastre se consolideaza tot mai mult, prin cresterea schimburilor comerciale in 2017 cu aproape 40% fata de 2016.

Romania a incheiat anul 2017 cu o crestere economica record in Uniunea Europeana, de 7%, care genereaza insa si o serie de contradictii si, bineinteles, foarte multe asteptari.

Dincolo de dimensiunea cantitativa a cresterii economice, reperele acesteia in materie de productie si competitivitate va apartin dumneavoastra, mediului de afaceri, in special acolo unde si atunci cand investitiile vizeaza perspective de dezvoltare pe termen lung si sectoare competitive ale economiei noastre.

De exemplu, sectorul IT, sectorul energetic si industria auto sunt, in prezent, domenii cu un potential economic deosebit de important pentru Romania.

Sectorul IT, bunaoara, a depasit constant ponderea de 5% din PIB, fiind deasupra mediei europene si in plina expansiune. Inovatia si tehnologia vor constitui platforma indispensabila a economiei viitorului, iar potentialul creativ pe care Romania il detine merita a fi pus in valoare.

In calitate de oameni de afaceri, dumneavoastra intelegeti cel mai bine faptul ca performanta mediului de afaceri nu poate fi, pentru prea mult timp, deasupra calitatii politicilor economice pe care Guvernul le promoveaza.

De aceea, am atras atentia tuturor guvernelor, dar cu precadere celor trei din ultimul an, ca predictibilitatea economica nu este un slogan la care se apeleaza doar cu ocazia seminariilor.

In esenta, lipsa de predictibilitate atrage si lipsa de sustenabilitate a performantelor economice, iar mediul de afaceri stie cel mai bine ca ceea ce se castiga usor de multe ori se pierde la fel de usor.

Tocmai de aceea, pentru a obtine un parcurs economic durabil, decidentii de politica economica trebuie sa fie capabili sa ofere incredere mediului privat, prin masuri bine fundamentate, transparente si, mai ales, predictibile, care sa rezolve problemele din economie, nu sa creeze altele poate chiar mai mari.

Anul trecut, la Washington, am discutat cu Presedintele Donald Trump despre potentialul deosebit al consolidarii Parteneriatului strategic si prin realizari economice, care sa ofere cat mai multa soliditate cooperarii noastre.

De exemplu, investitiile in industria noastra de aparare, prin retehnologizarea si modernizarea unor facilitati de productie, inclusiv prin aranjamente investitionale de tip joint-venture, trebuie incurajate, dezvoltate si cele care exista trebuie consolidate.

Industria apararii si sectorul energetic romanesc au potentialul de a deveni, alaturi de IT si industria auto, doi vectori esentiali ai dezvoltarii economiei romanesti. Trebuie sa fim constienti de avantajele de care dispunem si sa le valorificam inteligent.

Felicit investitorii americani si activitatea lor in tara noastra!

Felicit, totodata, Camera de Comert Americana in Romania pentru contributiile sale la sustinerea mediului de afaceri romanesc si pentru permanentul dialog constructiv, in spiritul performantei si al competitivitatii de care economia Romaniei are nevoie.

Ca atare, va lansez tuturor invitatia de a va implica prin idei si solutii si in legatura cu Proiectul de tara pe care il voi supune unui proces de consultare publica in lunile care urmeaza.

Eu sunt convins ca experienta si viziunea comunitatii de afaceri sunt active esentiale in materializarea unui proiect de viziune, care sa fie centrat pe prosperitate economica, sustenabilitate sociala si pe credibilitatea Romaniei in lume”, a spus presedintele la aniversarea AmCham.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: