Tinerii nu mai vor sa fie politisti. Criza de candidati la scolile de politie: „Pentru prima data in istorie nu se vor ocupa locurile la Scolile de Agenti de Politie din MAI”

news

Sindicatul National al Politistilor atrage atentia ca s-au inregistrat sub 1,5 candidati pe un loc la ccolile de agenti de politie din MAI. „La admiterea care se va finaliza luna urmatoare a.c., pentru prima data in istorie nu se vor ocupa locurile la Scolile de Agenti de Politie din MAI”, arata SNPPC.

„Concursul pentru admiterea in scolile de agenti de politie, sesiunea octombrie-decembrie 2022, aflat inca in desfasurare, scoate in evidenta un trist adevar, pe care SNPPC il clameaza de ani buni: profesia de politist nu mai este atractiva pentru tinerii din ziua de azi!”, anunta sindicalistii intr-un comunicat de presa.

Astfel, la Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar” – Campina, pe 1340 locuri au ramas 1832 candidati, respectiv 1.36 candidati pe loc; la Scoala de Agenti de Politie „Septimiu Muresan”- Cluj-Napoca, pe 300 locuri au ramas 426 candidati, respectiv 1.42 candidati pe loc, iar la Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera „Avram Iancu” – Oradea, pe 240 locuri au ramas 275 candidati, respectiv 1.14 candidati pe loc.

„Lipsa de predictibilitate in salarizare, in cariera si in pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realitati, care determina o baza ineficienta de selectie a viitorilor politisti, asta chiar si in conditiile unei perioade reduse de scolarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra intregii societati, in viitorul apropiat.

Reiteram aceste 3 principii, care apreciem ca ar trebui sa stea la temelia profesiei de politist, principii pe care actualii factori decidenti – politici si guvernamentali – le ignora:

1- PREDICTIBILITATE IN CARIERA: orice politist trebuie sa beneficieze de o cariera previzibila in timp, sigura si stabila, in functie de studiile absolvite, de experienta dobandita pe parcurs, de rezultatele profesionale, de nevoile sale de dezvoltare profesionala, dar si de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bataie lunga, similar Statutului politistului – adica reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, in functie de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel incat tinerii sa poata determina, in proportie de minim 90%, cariera pe care o vor urma in structurile politienesti ale MAI;

2- PREDICTIBILITATE IN SALARIZARE: orice tanar care isi doreste o cariera de politist va fi interesat si de salarizare. Aceasta trebuie sa-i asigure politistului – cap de familie – un trai decent si, implicit, sa nu creeze premise pentru deviante profesionale sau coruptie. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie batjocoritoare si impredictibila, cum se intampla de o vreme, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie sa aiba un cuantum rezonabil;

3- PREDICTIBILITATE IN PERSPECTIVA PENSIONARII: orice tanar care doreste sa imbratiseze cariera de politist trebuie sa stie, de la bun inceput, ca va avea o viata profesionala plina de riscuri, de interdictii si incompatibilitati, pe care si le asuma, prin depunerea Juramantului si dobandirea calitatii de functionar public cu statut special. Dar principiul simetriei impune ca el sa stie, de la bun inceput, si care sunt conditiile de pensionare, varsta la care va trece in rezerva, formula de calcul a pensiei si ca – cel mai important – REGULA NU SE VA SCHIMBA IN TIMPUL JOCULUI!”, subliniaza sindicalistii.

La admiterea care se va finaliza luna urmatoare a.c., pentru prima data in istorie nu se vor ocupa locurile la Scolile de Agenti de Politie din MAI, in conditiile in care nici macar locurile de incadrare directa din sursa externa, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate in totalitate; in viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 politisti, iar functionarea sistemului de ordine publica se va bloca de la sine, se incheie comunicatul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: